Kezdőlap » Betegségek » Melyik allergén hol vált ki allergiás reakciót?

Melyik allergén hol vált ki allergiás reakciót?

Az, hogy egy allergén kivált a szervezetben egyfajta allergiás reakciót, nem jelenti azt, hogy épp ott teszi, ahol a szervezet érintkezett az allergénnel. Vagyis, a szervezetünk reakciójának típusa és helye attól függően változik, hogy az allergén hol, melyik szervben vált ki allergiás reakciót.
Vannak például olyan allergének, amelyek a levegőben terjednek, ilyenek a virágok pollenjei, porai, és a spórák. Ezek általában a szemnél, az orrnál és a légutakban okoznak allergiás reakciót, ami legtöbbször gyulladásként nyilvánul meg. Vagyis a szénanátha tipikus tüneteit produkálja. Viszont ha az allergén anyag nem csak a légutakban marad, hanem a tüdőbe is bekerül, ott már asztmás reakciót is kiválthat, melynek köhögés, sípolás, és légzési nehézségek is lehetnek az észlelhető tünetei.
Az olyan allergéneknél, melyek a szervezet emésztőrendszerébe kerülnek –mint például az ételallergia esetében, ha olyan ételt, italt fogyasztunk, amire allergiásak vagyunk- olyan tünetek észlelhetőek, mint a hasfájás, hasmenés, puffadás, hányinger, vagy hányás. Végül pedig, hogyha valami olyan dologgal érintkezik a bőrfelületünk, mely allergiás reakciót vált ki azonnal, akkor a bőr területe kipirul, felduzzad, és erősen viszketni, majd égni kezd. Utóbbi csoporthoz sorolható a csalánkiütés, az ekcéma, de például a fémallergia is hasonló tünetekkel jár, hiszen ha például egy olyan fülbevalót viselünk, melynek az anyaga allergiás reakciót vált ki, azonnal ki kell venni, mert a bőr begyullad, és viszketni kezd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük