Kezdőlap » Látnivalók » Melyik a világ egyik legnagyobb futballstadionja?

Melyik a világ egyik legnagyobb futballstadionja?

Ha ellátogatunk a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionba, már pusztán méretei okán is lenyűgözőnek fogjuk találni. Ez a világ egyik legnagyobb futballarénája, 97 ezer ülőhelyes nézőtérrel. Építésekor, az 1950. évi világkupa idején azonban több mint kétszer ennyi nézőt fogadott be egyszerre az állóhelyeknek köszönhetően.

Ennek a világkupának a döntőjén, Az Uruguay – Brazília mérkőzésen hivatalosan 173 830 szurkoló volt jelen, bár egyes becslések szerint valójában közel 210 ezren voltak: ez olyan rekord a világkupa történetében, amelyet aligha sikerül majd megdönteni. Brazília nagy megdöbbenésére vereséget szenvedett, és a futballrajongó brazilok mindmáig emlékeznek rá: az eseményt Maracanacónak („a maracanai csapás”) nevezik.
A stadion befogadóképességét radikálisan csökkentették azóta: átalakítása több millió dollárba került. Mivel 1992-ben felső lelátói egyike részben leomlott, három szurkoló halálát és ötven sebesülését okozva, napjainkban már csak ülőhelyek vannak benne.

A két brazil építész, Raphael Galvao és Pedro Paulo Bernardes Bastos által tervezett stadiont más sportok bemutató mérkőzései alkalmával is használják. Itt celebrált misét II. János Pál pápa, de rendszeresen tartanak benne koncerteket is. A stadion fő profilja azonban a labdarúgás maradt, így története elválaszthatatlanul összefonódott a sportág brazíliai és világsztárja, Pelé pályafutásával.

1957-ben Pelé itt mutatkozott be a nemzeti válogatott tagjaként az Argentína elleni mérkőzésen, itt rúgta karrierje ezredik gólját 1969-ben, és itt játszott utolsó mérkőzésén 1971-ben a brazil-jugoszláv találkozón.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük