Kezdőlap » Látnivalók » Melyik a világ egyik leghíresebb vasútja?

Melyik a világ egyik leghíresebb vasútja?

A Golden Spike Emlékhely annak a vasútnak a mementója, amely összekötötte egymással a keleti és nyugati partot. Promontory Summit Utah állam északi részének száraz, sivatagszerű vidéke, amelynek arculata folyton változik. Itt sikerült összeköttetést teremteni az Egyesült Államok keleti és nyugati fele között, lebontva a nyugati határokat azáltal, hogy megépült a világ első transzkontinentális vasútja, amelynek utolsó – jelképes, aranyból készült – cövekét 1869. május 10-én verték le.
A vasútvonal elkészültéig csak postakocsival, lóháton, vagy a nyugati part mentén haladva, Dél-Amerika megkerülésével és a keleti part végighajózásával lehetett átszelni az országot. 1862-ben az Államok kongresszusa megbízta a Central Pacific Railroad, illetve a Union Pacific Railroad társaságot, hogy építsék meg a Sacramentót (Kalifornia), illetve az Omahát (Nebraska) összekötő vasútvonalat. A polgárháború végéig nem sokat haladtak a munkával, de akkor mindkét cég újult erővel látott neki. A Central Pacific Railroadnak kellett megküzdenie a Sierra Nevada hegységgel, ami nagyban hátráltatta a haladást, ezt pedig a munkaerőhiány is tetézte: többnyire kínai emigránsokkal dolgoztattak, akiknek emlékét a Chinese Arch őrzi. A Union Railroadnak sok munkás állt a rendelkezésére, csakhogy többségük vérmes természetű csavargó és alkoholista volt. A két szárny 1869. május 10-én ért össze, ennek jelképes aktusa a Central Pacific Jupiter nevű és a Union Pacific 119-es számú mozdonyának találkozása volt. Ezzel megnyílt az út a telepesek tömegei előtt, és véget ért az indiánok küzdelme azért, hogy megtarthassák a földjeiket, és megakadályozzák a határvidék felbomlását.
Az eseményt évenként megünneplik a két vonal találkozási pontjánál, az 1957-ben létesített Golden Spike Emlékhelyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük