Kezdőlap » Látnivalók » Melyik a leghíresebb Krisztus-szobor?

Melyik a leghíresebb Krisztus-szobor?

A Megváltó Krisztus szobra 1931 óta magaslik Rio de Janeiro fölé. Széttárt karja a brazil nép melegszívűségét jelképezi. A 38 méter magas szobor a 710 méteres Corcovado-hegy csúcsán, a Tijuca Erdei Nemzeti Park területén áll. Egy helyi mérnök, Heito da Silva Costa tervei alapján Paul Landowski szobrász készítette.

Az ötletet, hogy vallási témájú emlékművet állítsanak ezen a helyen, először Pedro Maria Boss fogalmazta meg 1859-ben. Az elképzelés azonban csak akkor valósult meg, amikor Brazília Portugáliától való elszakadása századik évfordulójának ünnepére készülődtek. A kívül szappankővel burkolt, vasbetonból formázott szobor elkészítése öt évig tartott, és 1931. október 12-én leplezték le.

2006-ban felszentelték a szobor alatt álló katolikus kápolnát, ahol keresztelőket és esküvőket tartanak, így napjainkban sokkal könnyebb megközelíteni a szobrot, mint megépítése idején: Rio külvárosából a Corcovado vasút kapaszkodik fel ide, átvágva az őserdőn. Az állomástól lifttel és mozgólépcsőn juthatunk fel a csúcsra. Maga a hely lenyűgöző: a világ egyik legszebb fekvésű és legizgalmasabb fővárosának körpanorámája tárul elénk.

A környező Tijuca Erdei Nemzeti Park az Atlanti-partvidék esőerdeinek utolsó maradványa: az egykor összefüggő növénytakaró mintegy 93 százalékát kivágták, hogy az európaiak eljussanak a kávéültetvényekhez. A Megváltó Krisztus szobra minden idők egyik legnagyobb és legismertebb art deco stílusú alkotása, amely az Amazonas menti őserdőkkel együtt Brazíliát jelképezi világszerte az emberek számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük