Kezdőlap » Látnivalók » Melyik a Japánok szent hegye? – Fudzsi hegy

Melyik a Japánok szent hegye? – Fudzsi hegy

„Japán leggyönyörűbb látványa… szikrázó napokon a távolban megjelenő fudzsi, fehér kúpja ilyenkor a mennyből függeszkedően tűnik…” Lafcadio Hearn amerikai író vélekedett így, aki 41 éves korában beleszeretett Japánba, olyannyira, hogy az ország állampolgára lett.
A klasszikus szimmetriájáról híres Fudzsi hegy minden évszakban bámulatos, de sokak szerint tavasszal a legszebb, amikor a csúcsot hó borítja, északi oldalán pedig a Fudzsi tavak körül, szilva- és cseresznyefák virágoznak.
A japánok által néha „páratlan” jelzővel illetett hegy tiszta időben több mint 80 kilométer távolságból is látható, tetejéről pedig át lehet tekinteni szinte az egész Japán szárazföldet. Közel 3776 méter magasságával Japán legnagyobb hegye, és egyben a legszebb is. A japán sintoista vallás a természet minden művében felsőbbrendű lények – kamik – jelenlétét látja. Különösen igaz ez a Fudzsival kapcsolatban, amely a sintiosták legnagyobb tiszteletben álló hegye.
A Japán buddhista hagyomány szerint a Fudzsi hegy kr.e. 286-ban jelent megy egyik napról a másikra. Szétnyílt a föld létre jött a Biva, Japán legnagyobb tava, és az üregből emelkedett ki a hegy. A legendáknak van valóság alapja, mivel a földmozgások csaknem az egész Japán szigetvilágot hegyvonulatokra és tavakra tördelték.
A tűzhányó működése ősidőkre nyúlik vissza, az utóbbi századokban 18 kitörést jegyeztek fel.
A hegyet a bennszülött Ajnu nép (tagjai ma is élnek Hokkaidó szigetén) nevezte el a fűz istennőjéről, Fudzsi (Udzsi) után. A japánok megtartották a nevet és a szentség tiszteletét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük