Kezdőlap » Látnivalók » Melyik a Balti-tenger legnagyobb szigete? – Gotland sziget

Melyik a Balti-tenger legnagyobb szigete? – Gotland sziget

Gotlandot, a Balti-tenger legnagyobb szigetét némelykor „a rózsák szigete” néven említik, mert mérsékelt éghajlata miatt a rózsák decemberben is virágzanak. A legendás Atlantisz színhelyének is tartották, talán mert a távoli múlt mesés gazdagságáról tudósít, és még mindig érintetlen. Területe közel 128 kilométer hosszú és 64 kilométer széles, kis méretéhez képest ritka változatosságú tájak – sűrű erdőségek és dimbes-dombos mezők, zord kőszirtek és homokos tengerpartok – találhatók rajta. Ráadásul kevés hely van, ahol ilyen sok emlék zsúfolódik össze.
A bronzkorszakból mintegy 400 kődomb vagy kelta kőhalom és 350 hajó alakú sír maradt fenn, a vaskorszak emlékét 70 erőd őrzi, a 100 vagy több román és korai gótikus templom némelyike a legszebb Észak-Európában. Itt van Skandinávia legismertebb kőlabirintusa, Trojeborg, és itt állnak a Kr. e.-i I. évezredből való „festett” emlékkövek. Jordanes, a II. századi történetíró szerint a sziget a gótok hazája volt. A Római Birodalom bukésa után ők osztották fel királyságokra Európát. A legenda szerint egy Tjelvar nevű férfi lépett először Gotland földjére. Akkoriban gonosz szellemek felügyelték a szigetet; nappal elsüllyesztették, majd éjszaka kiemelték a vízből. De Tjelvar tűzzel megtörte a varázslatot, ezután a sziget a víz felszínén maradt.
A legenda hátterében valóságos tények is állnak, hogy a kőkorszakban, mintegy 7 ezer évvel ezelőtt, már éltek, emberek Tjelvar földjén, északkeleten, Gothem körül. Kő baltafejeket szállítottak a Balti-tengeren át Dél-Svédországba és Dániába; így kezdődött a kereskedelem, amely később nagy szerepet játszott Gotland történelmében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük