Kezdőlap » Egészséges életmód » Melyek a testbeszéd legfőbb jelzései?

Melyek a testbeszéd legfőbb jelzései?

A testbeszéd jeleinek az olvasását félig-meddig ösztönösen végezzük bizonyos kulturális azonosságok és ösztönös benyomások alapján. Van, aki ebben tehetségesebb, vagyis jobban ráérez az emberek testbeszéddel közvetített jeleire, mások pedig nem (mondhatnánk, rossz az emberismeretük), de ez utóbbiak is sokat javíthatnak az ismereteik bővítésével és a testbeszéd olvasásának gyakorlásával.
A testbeszéd jeleinek legfontosabb területei: a testtartással való jelzések, a mimika, a gesztusok, a hanglejtés és a fizikai elhelyezkedésünk megválasztása. A végeredményt pedig nagyban befolyásolják a kulturális különbségek.
A testtartással, járással, stb. sokat megmutathat az ember abból, hogy mennyire érzi magabiztosnak magát adott helyzetben, testtartásával utalhat arra, hogy a jelenlévő többi emberhez képest milyen státuszúnak érzi magát (például főnök-beosztott viszony, barátság, fölényesség, stb.)
A mimika mutatja meg a legtöbb érzelmünket. Az arc minden izma részt vesz ezek kifejezésében, mozgatásukkal, egyik-másik megfeszítésével, máskor ellazításával tudattalanul hozunk létre mosolyt, grimaszt, csodálkozó tekintetet, és így tovább. Ezeket az érzelmeket bizonyos mértékben tettetni is lehet, a nagyon gyakorlott szem azonban ezt észreveheti.
A gesztusok azok a mozdulatok, melyeket a testünkkel, végtagjainkkal teszünk kommunikáció közben. Általában olyan mozgások, melyekkel megtámogatjuk a mondanivalónkat vagy az érzelmeinket tudjuk így erősebben kifejezni. Például biccentünk a fejünkkel, intünk a kezünkkel, forgatjuk az ujjainkat, esetleg eljátsszuk a kezünkkel a mondanivalónkat, mint valami tudattalanul előadott activity-zésben.
A hanglejtés a beszédhangunkban fejez ki érzelmeket. A hangunk lehet halk, hangos, lágy vagy kemény, bizonytalan vagy határozott, és hacsak szándékosan el nem ferdítjük a jelzéseinket, akkor pontosan az érzelmeinket tükrözi.
A fizikai helyzetét az ember a térben és főleg a többi emberhez képest általában nem tudatosan választja meg, de ezzel is nagyon sok jelzést küld önmagáról a kommunikációs partnerek felé. Gondoljunk csak arra, milyen kényelmetlen, ha egy idegen úgy beszél hozzánk, hogy túl közel lép, vagy hogy egy állásinterjút ülve, a leendő főnök és köztünk egy íróasztallal szeretnénk lebonyolítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük