Melyek a terhesség első jelei?

A terhesség első jeleit attól függően észlelhetjük magunkon, hogy számítunk-e a lehetőség fennállására, vagy nem. Előfordulhat például, hogy a megfelelő védekezés mellett esik teherbe egy nő, ekkor azonban joggal nem számít a lehetőségre. Nem keresi magán a tipikus jeleket, és valószínűleg csak a menstruáció kimaradása vagy szokatlan jelentkezése kelthet gyanút. Ilyenkor mielőbb el kell végezni egy terhességi tesztet. A kimaradt menstruáció idején a szervezetünk már észlelte a petesejt megtermékenyülését, és a zigóta beágyazódott a méhfalba, a HCG-hormon pedig elkezdett termelődni a szervezetben. Kb. ez az időszak az, amikor a terhesség már biztosan kimutatható. A modern, nagyon érzékeny tesztek akár a megtermékenyítés után tíz nappal is képesek kimutatni a terhességet, ebben az időszakban azonban a negatív teszt még nem jelenti a terhesség hiányát. Ez első néhány hétben a HCG hormon egyre nagyobb mennyiségben termelődik, tehát ha a tizedik napon a teszt még negatív volt, a 14. vagy 16. napon már határozott pozitívat is mutathat.
Ha kifejezetten várjuk a teherbe esést, akkor valószínűleg már a menstruáció várható napja előtt izgulva figyeljük a testi jeleket. Ebben az időszakban ez lehet fizikai gyengeség, rosszullét, hányinger (a HCG-hormon hatására), illetve a mellek érzékenysége. Azonban ezeket a jeleket nagyon könnyű produkálni teherbe esés nélkül is, például az izgalom vagy a nagy várakozás hatására, biztosat tehát ekkor is csak a teszt elvégzésével tudhatunk.
Pozitív teszt esetén lehetőleg hamar forduljunk nőgyógyászhoz, ahol a terhességet ultrahangos vizsgálattal is megerősítik, egyben azt is megnézik, hogy a petezsák a megfelelő helyen fejlődik-e, ezzel kivédik a méhen kívüli terhesség veszélyeit.

Add Comment