Kezdőlap » Baba-mama » Melyek a mosható pelenka előnyei és hátrányai?

Melyek a mosható pelenka előnyei és hátrányai?

Jelenleg a piacon két pelenkatípust lehet kapni: a klasszikus, eldobható papírpelenkát, valamint a mosható textilpelenkát. A két típus használói között néha szinte vérre menő internetes viták alakulnak ki.
A papírpelenka elvitathatatlan előnye, hogy nagyon könnyű használni. Használt le, babaápolás, új fel, és már mehet is. A használtak pedig a kukába távoznak. Ennek is van persze számos hátránya, mint az, hogy erősen megterheli a pénztárcát, továbbá, hogy a legkevésbé sem környezetbarát megoldás.
Kiváltására “újra-feltalálták” a textilpelenkát, ezúttal azonban nem a négyszög alakú textíliát kell speciális módon felkötni a babára, hanem a papírpelenka szabásában kapható mosható verziót, amelyhez egy eldobható papír betét tartozik.
Szabását tekintve tehát éppoly könnyű használni, mint a papír verziókat, a több helyen elhelyezett patentok lehetővé teszik hogy több méretű babára is passzoljon, kivétel ez alól talán csak a legkisebb, koraszülött picik. Előnye, hogy vidám, tarka színekkel és mintákkal kapható a külső huzat. A belsejében a pisi felszívására vastag, beilleszthető, mosható textilbetét szolgál, a kaki gyors eltávolítására pedig egy papírbetét, ami eldobható. Gyakorlatilag ez az egyetlen eleme, amiből időnként újat kell vásárolni, a környezetet ez azonban már sokkal kevésbé terheli meg.
Hátrányai között szokták említeni, hogy egyáltalán nem olcsó az első szett pelenka beszerzése, mivel ha napi 6-7 pelenkacserével és két naponkénti mosással számolunk (a közbeeső napokon száradnak a pelenkák), akkor is legalább 12-14 darabra van szükség belőle, ára azonban darabonként 2-5000 forint között mozog. Ha egy kistestvér is születik, vagy esetleg eleve ikrek születtek, akkor az erre kiadandó összeg megduplázódik, ami akkor is jelentős kiadás, ha később megspóroljuk vele a papírpelenkák árát.
Másik hátrányaként a mosás miatti helyigényét szokták említeni. Eleve pluszmunkával, és kétnaponként egy-egy plusz mosással több munkát jelent, továbbá a mosás költsége is megmutatkozik víz- és mosószer használatában. Sokan megemlítik, hogy emiatt a textilpelus is környezetszennyező, pedig vannak olyan környezetbarát tisztítószerek, amik kompenzálják ezt a hatást. A legutolsó probléma vele pedig az, hogy rengeteg hely kell a teregetéshez, amit nem könnyű megoldani, főleg, ha a baba amúgy is leeszik, összekoszol naponta több öltözet ruhát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük