Kezdőlap » Hobbi » Melyek a magyar kutyafajták?

Melyek a magyar kutyafajták?

A magyar nép történetéhez a dicső múlton, a rengeteg csatán és az elvesztett háborúkon kívül hozzátartoznak olyan örökségeink is, mint például a lovas hagyományaink, a jellegzetes magyar konyha, valamint az igazi őshonos magyar kutyafajták. Manapság igazi magyar kutyafajtából kilencet tartanak nyilván, ezek között mindenféle méretben és színben találhatunk kedvenceket. Vannak olyanok, akik a mai napig ezekre a hagyományos magyar kutyafajtákra esküsznek, habár manapság sokkal elterjedtebbek a kis méretű, akár panelházban is különösebb probléma nélkül tartható fajok.

A két talán legősibb magyar kutyafajta a kuvasz és a komondor. Mindkettő esetében nagytestű, fehér kutyákról van szó, akik a feltételezések szerint már a népvándorlás idején kísérői lehettek őseink csapatainak. Az első ránézésre hatalmas testével félelmetes látszatot keltő komondor leginkább őrző-védő feladatokat látott el, míg a kuvasz inkább a terelésből, illetve a vadászatból vette ki a részét. A magyar pásztorkutyák legismertebb képviselője a puli.

Előfordulhat fekete, fehér, zsemle vagy szürke színekben, jellegzetes zsinóros vagy nemezes szőre a fajta igazi védjegye. A pulikról úgy tartják, hogy rendkívüli intelligenciával, nagy munkabírással rendelkező állatok, akiknek külseje nem igényel különösebb törődést, de már a régebbi időkben is igencsak nagyra tartották őket, elsősorban a juhászok, akiknek a nyáj mellé elengedhetetlen volt egy ilyen kivételes kutya. A pulikkal együtt szokták emlegetni a pumit és a mudit is, a pulikhoz hasonló testfelépítésű, méretű és szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkező fajta mindkettő, azonban ők nem rendelkeznek olyan szőrzettel, mint a pulik.

A magyar fajták egyik legismertebb képviselője a magyar vizsla, amely drótszőrű és rövid szőrű változatban is fellelhető. Az őshonos fajták közül talán a vizsla az, amely legtöbbet fordul elő manapság is, köszönhetően intelligenciájának, kiváló testfelépítésének, elegáns küllemének és nyugodtságának. A vizslák hagyományosan vadászkutyák, a drótszőrűek viszont sajnos nagyon ritkán fordulnak elő. A két legkevésbé ismert magyar kutyafaj az erdélyi kopó és a magyar agár, olyannyira, hogy az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb magyar kutyafaj. Mindkettőt leginkább vadászathoz használták, köszönhetően leleményességüknek és gyorsaságuknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük