Kezdőlap » Növények » Melyek a legnépszerűbb rovaremésztő növények?

Melyek a legnépszerűbb rovaremésztő növények?

Jelenleg három olyan húsevő növény van, amelyhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni, és a tartásukkal otthoni körülmények közt a nem túl gyakorlott hobbikertészek is elbírnak.
A legismertebb talán közülük a vénusz légycsapója, amely közismerten módosult levélvégeivel kapja el a legyeket. Egyben nagy érdekessége, hogy a gyorsan mozgó növények közé is tartozik, ahogy például a mimóza is. Mikor egy rovar a csapda két szárnya közé téved, óhatatlanul is megérinti az ott található jelzőszőröket, ekkor pedig a csapda összezárul, a kis tüskék, mint valami rács, elállják a kifelé vezető utat.
A másik, sokak által ismert rovarfogó növény a kancsóka, illetve a hozzá nagyon hasonló kürtvirág. Mindkettő technikájának a lényege olyan módosított üreges levél fejlesztése, amelyben emésztőfolyadék van. A rovarok óvatlanul bemásznak a kürt belsejébe, kifelé azonban már nem tudnak haladni. Előbb-utóbb belepottyannak az emésztőnedvbe, és nemsokára eltűnnek a hasznosítható részeik. Az emészthetetlen kitinpáncélok hosszú tömítésfélét képeznek a kürtvirágok kürtjében, a levelet felvágva igen sokáig visszamenőleg megmondhatjuk, mit fogyasztott. A kancsókák csapdái nem ennyire hosszú életűek, és ebben a rovarmaradékok is egyszerűen csak lebegnek az emésztőfolyadékban.
A harmadik könnyen tartható rovarfogó növény a hízóka. Nem sokan tudják, de Magyarországon is őshonos egy fajtája, mely már a fokozottan védett növények közé tartozik különlegessége és élőhelyének veszélyeztetése miatt. Ez a növény a levelein a harmatfüvekhez hasonló ragadós folyadékot választ ki. A rovarok ebbe a folyadékba ragadnak bele, ez fogja feloldani is őket. Másik két társával ellentétben a hízóka inkább a kisebb rovarok, szúnyogok, muslincák elfogására alkalmas.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük