Kezdőlap » Látnivalók » Melyek a hazai világörökségi helyszínek?

Melyek a hazai világörökségi helyszínek?

Sajnos egyelőre igen kevés magyar világörökségi helyszín van. Habár rengeteg csodás és ritka táj van Magyarországon is, természeti kategóriában mégis eddig csak egyetlen helyszín került a listára, mégpedig az Aggteleki karsztbarlang a szlovákiai karsztokkal közösen, tekintettel arra, hogy közös barlangrendszerről van szó. Közös néven Gömör-Tornai karsztvidéknek nevezik. A listához külön megnevezve tartoznak az egyes nagyobb barlangok.
Habár azt gondolnánk, hogy a Duna-part természeti képződmény, valójában mint kulturális elem került a világörökségi listára, mivel a budapesti szakasz épített környezetéről, tehát a parti épületek által nyújtott látványról van szó. Budapesti helyszín még a listán az Andrássy út látképe és kulturális környezete, valamint a Budai vár teljes épített környezete, ahonnan külön ki szokták emelni a Halászbástyát, mint önálló épületet.
Kultúrtáj kategóriában szerepel a listán a Fertő-tó, amely nemcsak élővilága, az ottani biodiverzitás, természeti szépség, hanem a környékén lévő települések és hagyományőrzés miatt is kiemelkedő jelentőségű. A tokaji borvidék szintén kultúrtájként szerepel a listán, azonban nem a természet és a biodiverzitás miatt, hanem a területen szinte végeláthatatlanságig húzódó borszőlős keretek nyújtotta egyedülálló látvány miatt. Hasonló okok miatt szerepel Hollókő falu is.
A lehető legtávolabbi hazai történelmi távlatokba nyúló épített környezeti tételként szerepel a világörökségi helyszínek között az ezer éves Pannonhalmi Bencés Főapátság és annak környezete, gondoljunk például az ott található őslevendulásra. A másik hasonló helyszín pedig a pécsi ókeresztény sírkamrák összessége, amelyből számos, gyönyörűen karbantartott, restaurált helyszín látogatható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük