Kezdőlap » Növények » Melyek az otthon tartható, aktívan mozgó növények?

Melyek az otthon tartható, aktívan mozgó növények?

A legismertebb gyors mozgást végző növény a mimóza. Ki ne ismerné ezt az aranyos, szinte minden kertészetben kapható, pici akáchoz hasonlító érdekességet? Ha valami hozzáér a növény leveléhez, esetleg nagyon fúj a szél, akkor az érintett ágon összehajlanak a levelek és az ág lekonyul. Ugyanígy viselkedik a növény minden este, naplemente után, sőt a nagyon borús napokon előfordulhat, hogy eleve ki sem nyitja a leveleit.
A gyors növényi mozgásuk egy másik példája a vénusz légycsapójának működése. A növény a csapdává alakított levelei közepére csalja a rovarokat, és ha azok megérintik a csapdában található érzékelő szőrszálakat, akkor a levelek a másodperc töredéke alatt összecsapódnak. A bezáródás két fázisból áll, egy gyors szakaszból, amikor a levelek annyira nyomódnak össze, hogy a szemben álló szőrszálak már kicsit keresztben állnak. A túl apró rovarok ekkor még kiférhetnek a kialakult rácson, ezzel a növény megmenekül attól, hogy több energia befektetésével termelje meg az emésztő folyadékot, mint amennyit kinyerhetne egyetlen szúnyogból például. Ha a rovar nem fér ki a rácson, akkor már jóval lassabban, de teljesen összezárul a két levél, és minden lehetséges rés eltűnik.
A táncoló fának becézett codariocalyx motorius a tengelyük körül forgatja a leveleit, méghozzá elég gyorsan ahhoz, hogy akár puszta szemmel is látható legyen. A mozgás fő oka eredetileg a napfény követése, azonban állítólag a hangos, ütemes zenére is hasonlóan reagál. A növény éjszakára a mimózához hasonlóan leereszti a leveit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük