Kezdőlap » Álláskeresés » Melyek az önéletrajz legfontosabb elemei?

Melyek az önéletrajz legfontosabb elemei?

Egy igazán jó önéletrajzot megírásához néhány órára van szükség. Ahhoz, hogy hatékony legyen, lehetőleg a megpályázni kívánt állásra kell szabni, a legfontosabb elemek azonban minden esetben azonosak.
Nem lehet azt mondani, hogy egyik vagy másik elem kevésbé lenne fontos, az viszont tény, hogy az egésszel semmit sem érünk, ha nem adjuk meg az elérhetőségeinket. A szükséges információk: név, telefonszám, e-mail cím. Nem szükségszerű személyes adatok a lakcím, a születési hely, idő és egyéb családi adatok. A hazai önéletrajzokhoz mindig csatoljunk egy megfelelő fotót. A fotó akkor jó, ha éles, kontrasztos, az állás betöltéséhez megfelelő öltözékben vagyunk rajta, a háttér egynemű és lehetőleg világos, az arc tisztán kivehető, optimista, mosolygós és nyílt tekintetű.
A továbbiakban fontos tényeket kell megadni, amikor felsoroljuk a megszerzett végzettségeket, egyéb tanulmányokat és képesítéseket valamint a korábban betöltött és jelenlegi munkahelyeket. Ezeket időrendben visszafelé adjuk meg, tehát a legfrissebb adatok mindig feljebb szerepeljenek. Ha az adott állás szempontjából a korábbi tapasztalatok relevánsabbak, képesítésünk esetleg hiányzik, akkor a személyes adatok után azonnal a munkahelyeket, majd csak a következő oldalon adjuk meg a korábbi iskoláinkat. Ha pályakezdők vagyunk egy területen, tehát van végzettség, de nincs tapasztalat, akkor éppen fordítva.
Ne feledkezzünk meg a fontos, orientációt felfedő információkról. Készítsünk egy fejezetet, amiben összeszedjük az egyéb képességeinket, például számtógépkezelői ismeretek, nyelvismeretek, stb., egy másikat pedig, amelyben a személyes beállítottságunkat részletezzük. Ügyeljünk rá, hogy ebben ne szerepeljenek ellentétes információk, mint például önálló munkavégzés – csapatmunkás beállítottság. Ha van még hely, akkor szenteljünk néhány sort a hobbijainknak. Mivel az emberi szem szereti a hármas csoportokat, három kedvenc időtöltésünket soroljuk fel.
Ha a második lapon túl sok hely maradt üresen még így is, akkor fogalmazzunk meg rá egy rövid motivációs levelet, amiben leírjuk a jövőbeni céljainkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készüljünk fel egy állás interjúra?

Sokakban benne van az az izgatottság, amikor megcsörren a telefon és behívják egy adott helyről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük