Kezdőlap » Családi élet » Melyek az eredményes felnőtt tanulás szempontjai?

Melyek az eredményes felnőtt tanulás szempontjai?

A felnőttek oktatása és képzése a mai világban egyre népszerűbbé válik. Külföldön már jóideje meghonosodott, azonban Magyarországon még csak most kezd terjeszkedni, kibontakozni. A felnőttképzés egy új szintet emel az oktatásba, hiszen a nevében is szerepel: felnőtteket képez. Természetesen az egyetemen is már felnőttek tanulnak, viszont a felnőttképzésben olyan személyek szerepelnek, akik dolgozni szeretnének, de nem tudnak, és ezért szükséges, hogy valamilyen képzésben vegyenek részt. Ők családosok lehetnek gyerekekkel, néhol esetleg munka mellett tanulnak – a nagyobb bér vagy pozíció érdekében képzik magukat tovább –, és többnyire önként vállalják a tanulást, saját pénzen.
A felnőttoktatás egyik csoportja közé tartoznak azok, akik fiatal korukban nem tanultak tovább, nincs végzettségük, de esetleg szeretnének, vagy kénytelenek szerezni. Idősebb korban viszont már nehezebb tanítani az embereket, hiszen már máshogy állnak a dolgokhoz, mint a gyerekek. Az eredményes tanulásnak a következők a szempontjai:

1. Legyen támogató a környezet! Fontos, hogy a felnőtt tanuló fizikai-, fiziológiai- és szociológiai környezete egyaránt motiváló hatású legyen a felnőtt számára. Megfelelő időben, megfelelő helyen, barátságos és nyugodt környezetben valósuljon meg a képzés.
2. Tisztelet biztosítása! Az oktatónak tisztelnie kell hallgatóit, meg kell hagynia azok önállóságát, viszont meg kell teremtenie a bizalmas együttműködést, csoportmunkát is.
3. Tapasztalatok elfogadása! Talán az egyik legfontosabb szempont a felnőttképzésben, hogy az oktatóknak el kell fogadniuk, hogy hallgatóik valódi tapasztalatokkal rendelkeznek, ezeket meg kell hallgatniuk, és akár forrásként is fel kell tudniuk használni. A felnőttek erre a legérzékenyebbek.
4. Szükségletek kielégítése! Figyelni kell a felmerülő szükségleteket is, amelyeknek a problémákra, életkorra, dolgok felé való viszonyulásra kell, hogy kiterjedjenek.
5. Siker érzete! A felnőttek oktatásában is fontos a folyamatos értékelés, hiszen az ebből adódó siker még jobban motiválhatja az illetőket, valamint egy visszajelzést ad tudásszintjükről.

Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni akkor, ha felnőttképzésben veszünk részt. Akár tanulóként, akár szervezőként, akár oktatóként vagy családtagként. Hiszen egy családban is fontos, hogy támogassák egymást a tanulásban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük