Kezdőlap » Növények » Melyek a fikusz legismertebb hazai fajtái?

Melyek a fikusz legismertebb hazai fajtái?

A fikusz trópusi növény, Dél-kelet Ázsia őserdeiben vadon nő. A rózsavirágúak rendjébe és az eperfélék családjába tartozik. Több százra tehető a fikuszok képviselőinek száma, egyes fajok termése ehető, másokat csupán dísznövénynek termesztik. A fikuszok megjelenési formái nagyon változatosak, a fán lakó fajoktól kezdve a bokrokon át a hatalmasra növő fákig minden típus létezik. Örökzöld növény, de néhány kisebb levelű fajtája enyhén megkopaszodik ősszel.

Ficus carica: A közönséges fügefa alacsony termetű, kb. 3 – 5 méteres, de olykor eléri a 10 méteres magasságot is. Leginkább Kis-Ázsia és a Földközi-tenger térségének éghajlatát kedveli, így errefelé a legelterjedtebb. Termése a füge, amely ehető, húsos, szénhidrátokban gazdag gyümölcs. Közismert hashajtó hatása, ezért fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott. Több hullámban érik be, főként augusztusban, de elhúzódó, meleg nyár esetén akár még szeptemberben, októberben is szüretelhetjük. A nyers gyümölcs csupán néhány napig tárolható, de itthoni kerti gyümölcsfaként ritkán ad egyszerre elég mennyiséget a befőzéshez, így gyakran készül belőle alkohol.

Ficus elastica: A legelterjedtebb dísznövény a nagy, ovális levelű szobafikusz, más nevén gumifa. Természetes élőhelyén 30 méter magasra is megnő, de lakásban tartva is hamar elérheti a majd 2 méteres magasságot. Szép, mutatós szobanövény fényes, ovális, sötétzöld vagy tarka leveleivel, azonban különösen érzékeny a hidegre, ezért mindig tartsuk huzattól mentes, lehetőleg déli fekvésű helyen. Sok fényt kívánó növény, de a túlzott napsütéstől óvni kell. Ügyelni kell az öntözésére is, a talajának mindig nyirkosnak kell lennie, de nem szabad túl sok vizet kapnia. A növény tejnedve mérgező, ezzel vigyázzunk, főleg, ha gyerek, kutya, macska is van a lakásban – fogyasztása hasmenést, hányást, erős hasfájást okoz, nagy mennyiségben pedig fulladás is felléphet.

Ficus benjamina: Ugyancsak gyakori szobanövény a csüngőágú fikusz. Fényes, apró leveleivel és akár 2 méteres magasságával mutatós nagyobb helyiségekben is. Lombozata sötétzöld, de gyakran fellelhető fehér-zöld levelekkel is. Nagyon fényigényes, de a túlzott napsütéstől ezt a fajtát is óvni kell. Közepesen igényli a vizet, azonban a gumifától eltérően nem szabad nyirkos talajban tartani, mert könnyen kirohadhatnak a gyökerek. Ehető termése is van, azonban a piros, cseresznyeszerű gyümölcs hazánkban nem igazán terem. A dísznövény többi része ugyancsak mérgező.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsunk gránátalmát a kertben?

Ha a legkönnyebben tartható mediterrán különlegességet keressük, akkor akár a sarki gyümölcsös polcán is megtalálhatjuk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük