Kezdőlap » Fitnesz » Mely vitaminok fontosak az izomépítéshez?

Mely vitaminok fontosak az izomépítéshez?

Amennyiben izmaink méretét növelni szeretnénk, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A megfelelő edzés, és elegendő pihenés mellett a táplálkozás játssza a főszerepet. A helyes táplálkozás azonban nemcsak a fehérjedús élelmiszerek fogyasztásán múlik: fontos az izomépítési folyamatokban részt vevő vitaminok megfelelő mennyiségű bevitele is. A B-vitamincsoport tagjai például többé-kevésbé közvetlenül részt vesznek az izomszövet kialakulásában, illetve a regenerációjában, és teljesítőképességében. A B-vitaminszükséglet étrendkiegészítő tabletták nélkül is fedezhető, a húsok és tejtermékek rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztásával. Az izomépítő étrendben az említett élelmiszerek magas fehérjetartalmuk miatt is kiemelkedő jelentőségűek.

A B1-vitamin felelős a teljesítőképesség növekedéséért, és az izmok állóképességéért, mivel gyorsítja az izmokban keletkező tejsav bomlását. A tejsav az izomban teljesítménycsökkenést idéz elő. A vitamin ezenkívül a szénhidrát-anyagcserében is részt vesz, hiánya fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet. Elsősorban az olajos magvakban, halban és szárnyasokban található meg.

A B6-vitamin a kutatások szerint közvetlenül részt vesz a fehérjeszintézisben, ezáltal az izmok növekedésében. A B6-vitamin megtalálható a halakban, húsokban és néhány zöldségfélében.

A B12-vitamin bevitelére is tanácsos odafigyelni, mivel felelős a szervezetben található fehérjék felépüléséért, hiánya vérszegénységhez, súlyosabb esetben izomsorvadáshoz vezethet. Fő forrásai a tejtermékek, húsok, halak.

A megfelelő vitaminbevitel általánosságban hozzájárul a jobb sportteljesítményhez, és ezáltal az izomépítéshez. A C-vitamin például az immunrendszer egészségéért felelős, az E-vitamin az anyagcsere folyamataiban vesz részt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük