Kezdőlap » Családi élet » Mely tényezők szabnak korlátot a felnőttek tanulásában?

Mely tényezők szabnak korlátot a felnőttek tanulásában?

A felnőttképzés egyre jobban elterjedt hazánkban. Egyre több tanfolyamot indítanak különböző témákban nappali-, esti-, táv-, és levelező oktatásban egyaránt. Legnépszerűbb fajtái a nyelvtanfolyamok, a pénzügyi/mérlegképes könyvelői jellegűek, az informatikai képzések a mindenféle, kézügyességet igénylő tanfolyamok, mint például a manikűr vagy fodrász tanfolyam. Sok ember szívesen venne részt rajtuk, hiszen legtöbbjüknek egy új szakma megszerzése új munkahelyet, magasabb bért, vagy más pozíciót is adhat. Azonban nem is olyan egyszerű ehhez hozzáfogni, hiszen rengeteg dolog állhat a felnőttek tanulásának útjába.

1. Pénzhiány: Legnehezebb akadályt a tandíj okozza, ugyanis egy ilyen tanfolyam a legtöbb helyen százezrekbe is kerülhet. Az állástalan felnőttnek, vagy az alacsony fizetségűeknek nem feltétlenül erre van pénzük.
2. Személyes környezet: Nagyon sok felnőtt azért nem vág bele egy képzésbe, mert van családja, vannak gyerekei, ezért nem sok ideje van a tanulásra. Sok esetben a család, személyes környezet nem nyújt elég támogatást a tanulni vágyó számára, így inkább bele sem kezd.
3. Munkahelyi problémák: Sajnos vannak olyan munkahelyek, amelyek nem támogatják dolgozóik továbbképzését, tanulását. Ilyenkor sajnos a munkavállaló nem tud mit tenni, első helyre teszi aktuális munkáját, mert fél, hogy még ezt is elveszíti.
4. Felkészületlen, nem ösztönző felnőttképzési intézmények: Egy ilyen tanfolyam indítása rengeteg dokumentumokkal járhat, rengeteg a beiratkozási papír, amelyek kitöltésekor a jelentkező már bele is fáradhat, így fel is hagyhat vele. Gyakran azért sem jelentkeznek a képzésre, mert az túl hosszú időre nyúlik, rugalmatlan, nem jó az időbeosztása, vagy esetleg kevés információt kapnak róla. Sok esetben pedig félnek a magas követelményektől.
5. Önbizalomhiány: Nagy akadály lehet még a potenciális felnőttek önbizalomhiánya is. Sokan vagy túl öregnek tartják magukat a tanuláshoz, vagy rossz emlékei vannak az iskolával kapcsolatban, illetve sokan úgy gondolják, nem lelnék örömüket a tanulásban.

A felnőttképzés jó dolog, hasznos funkciója van, de nagyon fontos mind a személye környezetünk, mind a képző intézmények részéről a támogatás! Segítség nélkül sok ember elbizonytalanodik, és nem mer elindulni ezen az úton.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük