Kezdőlap » Fitnesz » Mely szénhidrátokat ajánlott fogyasztani, ha az izomtömeg növelése a cél?

Mely szénhidrátokat ajánlott fogyasztani, ha az izomtömeg növelése a cél?

A szénhidrátoknak három típusát különböztetjük meg. A monoszacharidok elsősorban a gyümölcsökben találhatóak meg, szőlő-, vagy gyümölcscukorként (fruktóz), a diszacharidokkal a háztartásban használt cukor, az ebből készült sütemények, csokoládé, tejcukor formájában találkozhatunk. A poliszacharidok, más néven keményítők a gabonafélékben, burgonyában és hüvelyesekben található szénhidrátok. Mely típust részesítse előnyben, aki az izmait szeretné növelni?

A monoszacharidok és a diszacharidok a legritkább esetben ajánlhatóak a hatásos, hosszú távú izomépítéshez. Az egyszerű cukrokat tartalmazó termékek ugyan rengeteg energiát juttatnak a szervezetbe, azonban a hatásuk csak rövid távú. Hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami ezután ugyanolyan gyorsan lesüllyed: általában ennek következményeként alakulnak ki az éhségrohamok. A felesleges energia, melyet a szervezetünk ilyen rövid idő alatt nem volt képes hasznosítani, zsírként tárolódik. Néhány esetben azonban a monoszacharidokra is kedvezően reagál a szervezet, segíthetnek az izomépítésben: a hatás egyéni adottságoktól függ.

Ideális választást jelent ezzel szemben az összetett szénhidrátok fogyasztása: a hosszú szénláncú poliszacharidok részben rostokból állnak, és nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, illetve ásványi anyagokat, viszonylag alacsony zsírtartalom mellett. Ezeket az értékes tápanyagokat a szervezetük maradéktalanul hasznosítani tudja, hosszú távú energiaforrást jelentenek, és jóllakottságérzetet okoznak. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, és a hüvelyes növények tartalmazzák az értékes összetett cukrokat, melyek az izomtömeg-növelő étrend elengedhetetlen részei.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük