Kezdőlap » Betegségek » Méhsüllyedés

Méhsüllyedés

A méhet a medencefenék izomzata és szalagrendszere tartja a helyén. Ha a tartóapparátus meggyengül, a szalagok meglazulnak, a gátizomzat ellazul és nem tud ellenállni a hasűri szervek súlyának és nyomásának, így a méh lesüllyed. Méhsüllyedés esetén a húgyhólyag és a végbél is károsodhat. Gyakori a vizelési inger, a vizelettartási, széklettartási nehézség, azaz az inkontinencia, és gyakori a székelési nehézség.

A hasüregi nyomás és a hasűri szervek súlyának hatására a gátizomzat ellazulhat. A medencefenéken nyugvó méh lesüllyed, méhsüllyedés jön létre, súlyos esetben a méh a külvilág felé préselődik, így méhelőesés alakul ki. Méhsüllyedést okozhat a túlsúly, a nehéz fizikai munka, a sűrűn egymást követő terhességek, a nehéz szülés.
A kismértékű méhsüllyedés célzott gátizomzat-tornával korrigálható, súlyos esetben műtéti beavatkozás szükséges. A méhsüllyedést előidéző túlsúly könnyen megelőzhető, illetve kellő akaraterővel fogyókúrával, testmozgással leküzdhető.
Ha a betegséget időben felismerik, a műtét általában elkerülhető. Bár a kismértékű méhsüllyedés rendszerint nem okoz panaszt, a rendszeres rákszűrés alkalmával felismerhető. Méhsüllyedés esetén az orvos a betegség korai stádiumában célzott gyógytornát javasol. Ha a betegség ilyen módon nem gyógyítható, akkor műtéti megoldás szükséges, de a beavatkozás előtt pontos diagnózis szükséges.
A méhsüllyedés kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő, de minden nő maga is tehet azért, hogy megelőzze vagy lassítsa a folyamatot. A naponta néhány perc alatt elvégezhető intim torna éppen azokat az izmokat erősíti és tartja karban, amelyek megakadályozzák a méhsüllyedést, éppen ezért érdemes elsajátítani ezeket a könnyen megtanulható gyakorlatokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük