Kezdőlap » Betegségek » Meglepő kapcsolat az alkohol és a HPV között

Meglepő kapcsolat az alkohol és a HPV között

A szexuálisan aktív emberek több mint fele kapcsolatba kerül a HPV-vel élete során, ami egy nagyon kijózanító statisztikai adat, ha figyelembe vesszük a legújabb lenyűgöző HPV elleni vakcinát. A legtöbb ember szervezete magától legyőzi a vírust, ám akinek nem, lehet kapcsolat a vírus és az alkoholfogyasztás között.

A tartós HPV az, amikor a fertőzés megmarad, és – attól függően, hogy milyen vírustörzsről van szó- méhnyakrákot okozhat. Egy új tanulmány szerint az alkoholfogyasztás növelheti a kockázatát a tartós HPV-nek. Több mint 9000 HPV fertőzött nőt vizsgáltak meg, s kifaggatták őket az ivási szokásaikkal kapcsolatban. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik rendszeres alkoholfogyasztók voltak, háromszor akkora valószínűséggel diagnosztizáltak HPV-t. Azoknál a nőknél, akik öt évnél régebb óta fogyasztottak alkoholt, kétszer nagyobb eséllyel lettek betegek, mint azok, akik kevesebb, mint öt éve ittak. Azt is megállapították, hogy nagyobb a valószínűsége a tartós HPV-nek, ha valaki egyszerre többet iszik.

A kutatók két következtetésre jutottak. Először is, az alkohol folsavhiányt okozhat, amely potenciálisan megváltoztathatja a DNS-t, ez ismert előfutára a ráknak. A második, hogy közel 10%-a a tanulmányban résztvevőknek dohányzott is, ami roncsolja az immunrendszert, ez pedig tovább nehezíti a szervezet harcát a HPV-vel. Akárhogy is, ez egy jó ok arra, hogy odafigyeljünk az alkoholfogyasztásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük