Kezdőlap » Egészséges életmód » Meglepő: a zöldségek, gyümölcsök bioritmusa a tárolás idején is megmarad

Meglepő: a zöldségek, gyümölcsök bioritmusa a tárolás idején is megmarad

Egy amerikai kutatás során meglepő eredményre jutottak: a gyümölcsök, és a zöldségek a szüretelés után is élnek, ráadásul saját bioritmusuk van – a nappalok, és az éjszakák váltakozása hatással van rájuk.

Az emberekhez hasonlóan a növények is követik a nappal-éjszaka ritmusát. A fény, és a sötétség váltakozása határozza meg többek között a virágzás idejét, illetve a kártevők elleni védekezést szolgáló kémiai folyamatokat. Egy kutatócsoport felfedezte, hogy a zöldségekre a nappal-éjszaka ritmus a szüretelés után is hatással van. A reggeli világosság hatására a növények egy olyan anyagot termelnek, ami segít a rovarok, és egyéb kártevők távol tartásában, és számunkra is hasznos lehet a daganatos megbetegedések megelőzésében. Köztudott, hogy a nem megfelelő tárolás károsíthatja a tápanyagtartalmat, és az aromát. Újdonságot jelent ezzel szemben, hogy a fény is fontos szerepet játszik az összetétel változásában.

Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy a zöldségek bioritmusa megváltozhat a tárolás során is. A zöldségek a szüretelés után több nappal is a fény, és a sötétség változásainak megfelelően termelik a különféle, számunkra jótékony hatású összetevőket. A vizsgálatok megmutatták, hogy a biológiai óra elsősorban a fejes saláta, spenót, cukkini, paradicsom, édesburgonya, és az áfonya esetében játszik fontos szerepet. A zöldségeket tehát érdemes a hűtőszekrény helyett egy, nappali fénnyel megvilágított helyiségben tárolni, vagy aznap reggel, amikor fogyasztjuk, elővenni a hűtőszekrényből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük