Kezdőlap » Betegségek » Megfelelő táplálkozás a rákos megbetegedés kezelése során

Megfelelő táplálkozás a rákos megbetegedés kezelése során

A rákbetegség terápiája alatt általában nem szükséges speciális táplálkozás. Azonban a kezelés átmenetileg befolyásolhatja az étkezési szokásokat. A gyógyszerek szedésénél fontos az előírás szerinti mennyiség és időpont betartása, valamint, hogy kizárólag vízzel szabad bevenni, különben mellékhatások léphetnek fel.
Ha a rákos megbetegedésben szenvedő páciens a betegség miatt sok súlyt veszített, fontos, hogy az operáció előtt erősítse a szervezetét. Egyes esetekben a gyomor-béltraktus terhelése nélkül kell a megemelt tápanyagmennyiséget a szervezetbe juttatni, ez a különböző folyékony állagú táplálékok, vagy infúzió által lehetséges. A fej és a nyak területén kialakult tumorok eltávolítása után egy ideig infúziós táplálásra lehet szükség.
A kemoterápia ideje alatt a következőkre szükséges odafigyelni: fontos, hogy a beteg elsősorban pürésített formában vegye magához a táplálékoz. Az élelmiszer ne legyen túl forró. A gyógyszerek által irritált nyálkahártya átmeneti érzéstelenítésére különböző szájspray-k alkalmazhatóak.
A sugárterápia a gyomor-béltraktust irritálhatja, és rosszulléthez, hányáshoz, és hasmenéshez vezethet. A szájban kialakuló gyulladások nehezítik a szilárd táplálék felvételét. A sugárterápia miatt kialakuló gyulladások a nyelőcsőben, gyomorfalban vagy a bélrendszerben gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek. Ha a sugárzás a béltraktusra irányul, a bélben található tumor esetén, a kezelés és gyógyulás alatti és utáni táplálkozással kapcsolatban mindenképpen orvossal kell egyeztetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük