Kezdőlap » Fitnesz » Megfelelő légzés edzés közben

Megfelelő légzés edzés közben

A megfelelő légzés fontos ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjük el az erősítő edzés során. Mikorra időzítsük a levegővételt, illetve hatásos-e visszatartani a lélegzetünket a gyakorlatok közben, ahogy sokan teszik?

A legtöbb gyakorlat végzése közben a negatív szakaszban – amikor leengedjük a súlyt – ajánlott belélegezni, és az erőkifejtés során, a pozitív szakaszban kifújni a levegőt. A jó légzésritmus a gyakorlat ritmusát is megadja. Egy ismétlés alatt egyszer lélegezzük be, és ki a levegőt. Az edzés megfelelő ritmusa mellett így az agyunk, és izmaink ideális oxigén-utánpótlása is garantált.

Nehezebb gyakorlatok során, haladóként észrevehetjük, hogy időnként önkéntelenül is eltérünk a fenti szabálytól. A legtöbben ilyenkor ösztönösen visszatartják a lélegzetüket – például, amikor guggolásnál felállnak. Figyeljünk azonban arra, hogy csak az utolsó néhány ismétlés során folyamodjunk ehhez a módszerhez. Az intenzívebb gyakorlatokhoz a szervezetünknek nagy mennyiségű oxigénre van szüksége, és a levegő többszöri visszatartásával ettől megfosztjuk. A helytelen légzéstechnika, azaz, ha rendszeresen visszatartjuk a lélegzetünket, oxigénhiányhoz, illetve légszomjhoz, ezáltal akár ájuláshoz is vezethet. Néhány ismétlés viszont még nem befolyásolja kedvezőtlenül az oxigénellátást.

A bemelegítő, illetve kisebb súlyoknál tehát szigorúan kövessük a szabályos ki-, és belégzés ütemét. Nagyobb súlyoknál – bizonyos határokon belül – hallgassunk a testünk jelzéseire: az utolsó ismétléseknél elképzelhető, hogy jobban teljesítünk, ha visszatartjuk a levegőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük