Kezdőlap » Egészséges életmód » Megfelelő étkezéssel elkerülhető lenne a rák?

Megfelelő étkezéssel elkerülhető lenne a rák?

A rák okait tanulmányozó szakemberek meg vannak győződve arról, hogy ésszerű étrendi módosításokkal igen sok, rákból adódó haláleset elkerülhető lenne. Egész pontosan sok tudós úgy véli, hogy a rákos megbetegedéseknek akár 70 százaléka is összefügghet a helytelen táplálkozással.

Zsírok
Az étrendben levő zsír mennyisége összefügg a rák kockázatának mértékével, különösen, ami a mell-, tüdő, vastagbél-, végbél-, petefészek- és prosztatarákot illeti.
Ami magyarázatot adhat a zsír és a rák összefüggésére, a szabad gyökök tevékenységével kapcsolatos. Úgy látszik, a szabad gyökök könnyen reakcióba lépnek a táplálékkal felvett zsírok molekuláival, és azok szerkezetét megváltoztatva, úgynevezett transzzsírokat hoznak létre. Ezek az átalakított zsírok fontos szerepet játszhatnak a testi sejtek rákos elfajulásának megindításában. Az étrendi antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, s éppúgy a transz-zsírokat is, elejei véve kártételüknek. Eszerint minél nagyobb a zsírok és olajok mennyisége a szervezetben az antioxidánsokéhoz képest, annál nagyobb lehet, a rák kialakulásának kockázata.

Alkohol
Az alkoholfogyasztás a jelek szerint fokozza bizonyos fajta rákok kialakulásának veszélyét. Mérsékelt mennyiségben feltehetően együtt jár a mellrák, a végbélrák és a hasnyál-mirigyrák fokozott kockázatával. Túlzott mennyiségekben, különösen dohányzás mellett. Az alkohol a száj-, nyelőcső- és gégerák valószínűségét is növelheti. Az idült alkoholistákat, akik májzsugorodásban szenvednek, mindezeken felül a májrák is fenyegeti.

A rák és az alkohol összefüggését valamelyest zavarossá teszi az a tény, hogy azok az emberek, akik kifejezetten sok szeszes italt fogyasztanak, rendszerint dohányoznak is, ráadásul hiányosan táplálkoznak. Kétséges tehát, hogy mennyi ebből az alkohol tényleges szerepe, és mennyi az említett egyéb tényezőké.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges italok: borsmenta-, gyömbér-, és jeges tea házilag

A tea az egyik legnépszerűbb ital világszerte. Nemcsak sokoldalú ízvilága teszi különlegessé, hanem a pozitív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük