Kezdőlap » Egészséges életmód » Megfelelő étkezés idős korban

Megfelelő étkezés idős korban

Az energiaszükséglet és az ízérzékelés is változik a korral, érdemes az étrendünket ennek megfelelően alakítani.
Idős korban is fontos, hogy figyeljünk a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra.
Ugyan az energiaszükséglet csökken az izomszövet leépülésével, azonban a tápanyagokra ugyanakkora mértékben van szükségünk. Az ismert táplálkozási szabályok, ajánlások idős korban sem változnak sokat: például a teljes kiőrlésű termékek előnyben részesítése. Akinek nehézségei vannak a rágással, választhat finomabb kiőrlésű péksüteményeket – javasolják a szakértők. Ezenkívül a napi öt adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztására is érdemes odafigyelni. Több szupermarket is ajánl házhoz szállítási lehetőséget, így akár naponta friss gyümölcshöz vagy zöldséghez juthat akár az is, akinek nincs lehetősége ilyen gyakran kimozdulni otthonról.

Ezenkívül fontos ügyelni a folyadékfogyasztásra is. A szükséges folyadékmennyiség egyénileg változik, átlagosan 1,3-1,5 liter ajánlott egy nap. A megfelelő folyadékfogyasztás betartását segíti, ha jegyzeteljük, vagy másképp tartjuk számon az elfogyasztott mennyiséget.

Idős korban is fontos, hogy örömet leljünk az evésben, például visszaemlékezhetünk kedvenc gyermekkori ételeinkre, és újból az étrendünk részéve tehetjük őket. Gyakran romlásnak indul az íz-, és szagérzékelés, azonban el kell tekintenünk attól, hogy ezt az ételekhez adott plusz sómennyiséggel kompenzáljuk. Válasszuk inkább a friss fűszernövényeket, ezek gondoskodnak az erősebb ízről, és fontos tápanyagokat tartalmaznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük