Kezdőlap » Fitnesz » Megfázás esetén szabad sportolni?

Megfázás esetén szabad sportolni?

Ha megfázva is edzünk, veszélyes stresszt jelenthet az immunrendszer számára. Enyhébb panaszok esetén akár segíthet is a testmozgás – azonban néhány dologra nem árt odafigyelni.

Különösen nehezére eshet a sport helyett az ágynyugalmat választani annak, aki az álomsúlyt szeretné elérni a rendszeres edzés segítségével. Akinek a panaszai gyengébbek, és általánosságban nem érzi rosszul magát, a szakértők szerint egy könnyebb, csökkentett intenzitású edzést megengedhet magának. Az alacsonyabb intenzitású sport, például a lassú futás (legfeljebb 30 percen keresztül), vagy az erősítő edzés kisebb súlyokkal és csökkentett ismétlésszámmal, akár jót is tehet: erősítheti az immunrendszert, serkentheti a gyógyulási folyamatokat.

Problémát jelenthet az edzés fájdalmak, láz, vírusos fertőzés, vagy általános rossz közérzet, levertség esetén. Komolyabb megbetegedésnél a szervezetnek nyugalomra van szüksége, hogy helyreállítsa az eltolódott egyensúlyt. Az intenzív megterhelés, de akár a könnyebb testmozgás is ronthatja ebben az esetben az immunrendszer hatékonyságát a vírusokkal szembeni védekezésben, így akár a betegség súlyosbodásához is vezethet.

Aki edzőterembe jár, vagy csoportos edzéseken vesz részt, egyéb szempontokat is figyelembe kell vennie a döntésben. A fertőző, másokat veszélyeztető betegséget – még, ha a mi esetünkben enyhébb tünetekkel is jár – a terem többi látogatója, illetve a csoportos edzés résztvevői is elkaphatják. Aki mindenképpen sportolni szeretne, de emellett tekintettel lenne másokra, válassza inkább a tempós sétát, vagy a lassú futást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük