Kezdőlap » Betegségek » Meddőséget okozhat-Endometriózis

Meddőséget okozhat-Endometriózis

Ez egy alattomos kór amely a termékeny nőket támadja meg, és akár meddőséget is okozhat. Kialakulása oka ismeretlen és akad olyan beteg, akinél a tünetek sem jelentkeznek.
Az Endometriózis leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a fájdalom, főleg menstruáció előtt és alatt, amelyek súlyosabbak, mit az ilyenkor “normális” görcsök, sajgó derék, intenzív bélmozgás, fájdalmas széklet vagy vizelet ürítés. Gyakori panasz a szexuális élet közben és utáni fájdalom, a rendszertelen erős vérzések. Akad azonban olyan beteg is, aki teljesen tünetmentes. A meddő nők 30-40%-ánál az endometriózis áll a háttérben.
Az endometriózis oka ismeretlen. Számos elméletet dolgoztak ki, de egyik sem ad magyarázatot minden esetre, de egyes vélemények szerint hormonális vagy az immunrendszer elváltozása teremti meg a feltételeket, hogy a szövettörmelék a hashártyán megtapadjon, és növekedésnek induljon. Másik elmélet szerint az endometriális szövet a méhüregből a nyirok- és érkeringés útján terjedhet szét a test különböző részeire. Más vélemény szerint genetikai oka is lehet, de akár örökölhetjük is.

Nőgyógyászati vizsgálat során az orvos gyakran kitapinthatja a csomókat, de a diagnózist csak hastükrözéssel és szövettani vizsgálattal lehet biztosan alátámasztani.
Az endometriózis kezelése három módon lehetséges. Az egyik a sebészeti út, amikor amellett, hogy szövetmintát vesznek a biztos diagnózis felállításához, el is távolítják a csomókat.
A másik lehetőség a gyógyszeres kezelés. Gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítókat valamint hormonkészítményeket a betegség kezelésére.
A kezelés harmadik lehetséges útja a sebészeti és gyógyszeres kezelés kombinációja.
Azt, hogy melyik páciensnél melyik terápiát alkalmazzák azt a kezelő orvos dönti el személyre szabottan. Akik hosszú ideje szenvednek ettől a betegségtől, és állandóan visszatérő, elviselhetetlen panaszaik vannak, azoknál a méh és petefészek eltávolítása jelenthet megoldást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük