Kezdőlap » Egészséges életmód » Meddig fogyaszthatóak a tejtermékek?

Meddig fogyaszthatóak a tejtermékek?

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a tejtermékek hamar a kukában landolnak. Elsőre meglepően hangzik, de ez nem minden esetben indokolt. Hogyan állapítjuk meg, jól-e még, illetve hogyan tároljuk helyesen a tejtermékeket? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk.

A “minőségét megőrzi” címke nem az eltarthatóságot jelzi, hanem azt az időpontot, ameddig a termék a gyártó garanciájával mindenképpen megtartja a rá jellemző tulajdonságokat: ízt, illatot, kinézetet. Ezt a dátumot a gyártó maga határozza meg. A tej, sajt, túró, és további tejtermékek időnként ezen az időponton túl is ehetőek, feltéve, ha nem a “fogyasztható” címkével adják meg a megadott dátumot.

Amennyiben a minőségmegőrzési dátum lejárt, a legjobb az érzékeinkre hagyatkozni: a tejtermékek ízében, illatában könnyen megérezhető, ha fogyasztásra már nem alkalmasak, romlottak. Ha az illata, íze jó, és a külseje is megfelelő, minden további nélkül fogyaszthatjuk.

A megfelelő tárolással a tejtermékek frissességét és eltarthatóságát a lehető leghosszabb ideig biztosítani tudjuk. Akármennyire is különbözik egymástól a vaj, joghurt és sajt, mindegyikre érvényes: nem szabad tartósan fénynek vagy melegnek kitennünk őket, mert ez az idő előtti romlásukhoz vezethet. A bevásárlás után a lehető legrövidebb idő teljen el, mire hűtőbe tesszük. Jól lezárva, az eredeti csomagolásban, a hűtőszekrény középső polcán, körülbelül 6°C-on optimálisak a körülmények a tejtermékek tárolásához.

A tej eltarthatósága az előzetes hőkezeléstől függ. A kezeletlen nyers tej nagyon rövid ideig áll el, 2-3 napon belül fel kell használni. Az UHT-tejek közel csíramentesek. Bontatlanul, szobahőmérsékleten akár 8 hétig is tárolhatóak. Az ESL-tej az UHT-tejnél enyhébb mértékű hőkezelésen esik át, de megfelelően hűtve, bontatlan állapotban körülbelül három hétig tárolható. Felbontás után 2-4 napig tartható el.

Ha többféle sajtot tárolunk a hűtőben, csomagoljuk őket egyesével, hogy az illatuk és aromájuk ne keveredjen. A csomagoláshoz zsírpapírt vagy kisebb lyukakkal ellátott alufóliát használjunk, így a sajt “lélegezni” tud, nem fülled be. A sajtszeleteket, friss sajtokat egy héten belül használjuk fel, mivel a csomagolás felbontása után hamar kiszáradnak, megromlanak.

A tejtermékek fagyasztásával legyünk óvatosak, mivel a kiolvasztás után megváltozik a konzisztenciájuk, a kefir, joghurt, túró állaga például élvezhetetlenné válhat. A tejek közül az UHT-tejek alkalmasak a fagyasztásra, de kiolvasztás után szintén veszítenek aromájukból, inkább csak a sütéshez, főzéshez használhatóak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük