Kezdőlap » Művészet » Matilda – musical egy kislányról, aki másképp látja a világot, mint a felnőttek

Matilda – musical egy kislányról, aki másképp látja a világot, mint a felnőttek

Ki ne ismerné az angol író, Roald Dahl 1988-as regényét, melynek főszereplője Matilda Wormwood, egy különleges képességekkel rendelkező kislány, aki éles eszével és varázserejével szembeszáll az őt elhanyagoló családjával és a gonosz iskolaigazgatóval, Miss Trunchbullal? A világhírű regényből 1996-ban film is készült Danny DeVito (aki a film rendezője is volt) és Mara Wilson főszereplésével.

A könyv és az abból készült film népszerűségén felbuzdulva, 2010-ben Tim Minchin és Dennis Kelly musicalt írtak a történetből, melyet először 2010 novemberében, a Royal Shakespeare Company közreműködésével mutattak be, Stratfordban. Nagyjából egy évre rá a West Enden is játszani kezdték, ahol mind a mai napig töretlen sikerrel folyamatosan műsoron van. A musical a Broadway-n 2013 áprilisa óta van repertoáron, és a következő mérföldkőnek tekinthető események időpontját nemrég tették közzé: 2015 májusától amerikai turnéra indul a darab, majd 2015 augusztusában Syndey-ben, Ausztráliában is bemutatják. Ez utóbbi produkcióhoz már folyamatban van a gyerekszereplők válogatása.

A darab mindenhol futótűzként terjedő sikerrel debütált, számos díjat zsebelt be eddigi rövid pályafutása során (csak egy pár példát kiemelve: 2012-es Olivier Gálán mindösszesen 7 kitüntetés, mely az egy produkció által egyszerre valaha elnyert legtöbb ilyen díj; 5 kitüntetés a 2013-as Tony Gálán; 2014-es Grammy Award…); jelentőségét már most a hosszú-hosszú évek óta porondon lévő, már legendának számító Annie-hez, illetve Billy Elliot-hoz hasonlítják.

A darab főszereplői természetesen elsődlegesen a gyerekek, azon belül is kiemelendően a címszerepet alakító, 9-12 éves kislányok, akik gyakorlatilag végig a színpadon vannak, és a hátukon viszik az egész előadást. A világpremier óta minden színhelyen több szereplőgárdát is „elhasznált” már a produkció (csak Matildából összesen több mint 30 volt már!), és mindegyik csapat kiemelkedő teljesítményt nyújt. Külföldön szokatlan módon a szerepeket váltásban alakítják, mivel ilyen megterhelő feladatot nem bíznak egy kisgyerekre heti 7-8 alkalommal. Így egyszerre mindig négy aktuális Matilda osztozik a kihívásban, míg a többi gyerekszerepet is egyszerre 3-4 fiatal váltja. A felnőttek közül kiemelendő az eredeti Miss Trunchbull, Bertie Carvel alakítása, akinek a játéka zsinórmértékként szolgálhat minden őt követő színész számára.
A darabból kétféle (Stratford és Broadway) CD is készült, melyek megvásárolhatóak a színházakban, illetve online is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük