Kezdőlap » Látnivalók » Marosvásárhely

Marosvásárhely

Maros megye központja. Ősi székely város, az erdélyi szellemi élet egyik központja. Első írásos említése 1300-ból való Forum Siculorum néven. Gabona- és állatvásáráról volt nevezetes.
1405-ben Luxemburgi Zsigmond vásártartási joggal ruházta fel. A városban 1439-ben országgyűlést tartottak.

Főbb látnivalói a Főtéren (Rózsák tere), a Petőfi- és Berendy-téren, valamint a Bolyaiak terén van.
A Főtéren található a Kultúrpalota, itt található a városi könyvtár, a Képzőművészeti múzeum, a képtár, a tükörterem. A régi Vármegyeháza a görög katolikus székesegyház, a Megyei múzeum épülete. A Toldalagi-palota a Rózsák terén található. A ferencrendiek templomából ma már csak a templomtorony látható. A színház téren a Nemzeti Színház épülete áll.

Fontosabb látnivaló a Lábas-ház, Köpeczi-Teleki-ház, Görög-ház, Kárnász-ház, gróf Bissinger-ház, Vámos-ház, Rosenfeld-ház, Steibel-ház, Dudutz-ház, Gáspár-ház, a Teleki –ház. Előtte áll dr.Bernády György (1864-1938) polgármester szobra.1876-ban létrejött a vármegyerendszer, így Maros-Torda vármegye székhelye lett a város 1902-től dr.Bernády György polgármesternek köszönhetően rendezik a város és környékét.

A Várdombon áll az 500 éves református vártemplom. A vár Marosvásárhely legrégebbi építkezései közé tartozik és a város legnagyobb műemlék épülete. A várkastély Báthori István vajda idején épült.
Bástyái: Vargák, Szűcsök- Lakatosok, Kádárok, Mészárosok, Bognár, Szentély, Szabók, Kapu és a Báthori bástya. A várban raboskodott Balassi Bálint költő.
Már csak a vár megtekintéséért is érdemes idelátogatni, de számos látnivaló van itt.
Múzeumai és egyetemei miatt is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük