Kezdőlap » Kert » Málna telepítése

Málna telepítése

Lassan beköszönt a tél, a kertészkedők visszahúzódnak, de előtte még október végéig telepíthetők a bogyós gyümölcsűek, érdemes kihasználni az időt.
Az egyik legnépszerűbb bogyós termésű gyümölcsünk a málna. Sokoldalúan felhasználható : fogyasztható nyersen, süteményekbe is tehetjük, készíthető belőle ízletes szörp, lekvár, akár fagyasztva is tárolható.
A málna szinte bármilyen talajon megél, még a homokos és köves talajon is, ha azt humusszal feljavítjuk. Napos helyet igényel, de az enyhe árnyékot még elviseli. Sorba ültessük kerítés, vagy támrendszer mellé.

Vásárolhatunk is málna töveket, de ha már rendelkezünk vele, szaporíthatjuk is. A málna nyáron a gyökereiről hosszú gyökér sarjakat hoz, amelyeket ősszel óvatosan leválaszthatunk. A sarj felszedésénél ügyelni kell, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.
A málna telepítésekor a talajt lazítsuk meg két ásónyom mélyen, majd a felső kb. 15 cm-es talajréteghez keverjünk érett komposztot, vagy istállótrágyát. Az ültetőgödör olyan mély legyen, hogy a gyökereken látható hajtásrügyek körülbelül 5 centire a föld alá kerüljenek. A gödröt töltsük fel földdel és kézzel óvatosan nyomjuk le, ügyelve, hogy a gyökérrügyek ne sérüljenek meg. Alaposan öntözzük be és 50 centiméterre vágjuk vissza. Takarjuk vastagon a talajt. Visszametszés után a hajtásokat kötözzük a támrendszer drótjához.

A málnabokrok alá ültethetünk hóvirágot, vagy fürtös gyöngyikét is, ami azon kívül, hogy jól mutat, hasznos is, mert ezek e növények serkentik egymás fejlődését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük