Kezdőlap » Növények » Majomfa

Majomfa

Dél-Afrikából származó dísznövény. Pozsgafa néven is ismerhetjük. Ovális alakú, fényes, húsos levelek alkotják a lombját, amelyek vöröses árnyalatban játszanak, ha sok napfény éri őket. Tavasszal fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, de szobanövényként ez nem jellemző rá.

Igénytelen, túl nagy gondoskodást nem követel tőlünk. Eredeti élőhelyén a szárazsághoz szokott. Levelei és törzse alkalmazkodott a körülményeihez, vastagok, húsosak, képesek a nedvességet sokáig tárolni. Éppen ezért nem igényel túl sok öntözést. A nyári hónapokban érdemes a szabadban tartani, és csak a hűvösebb időkben költöztessük be a lakásba. Ez a növény nyugalmi időszaka. Hűvösebb, árnyékos helyen tartsuk, és tartsuk szárazon a földjét, és csak nagyon ritkán locsoljuk. A fűtött helyiséget nem kedveli, a száraz melegtől a levelei lehullanak. A téli pihenő után, május környékén ismét tegyük ki a szabadba, félárnyékos helyre, ahol nem éri közvetlen, erős napsugárzás. Két-három hetente az öntözővízbe tegyünk tápoldatot, hogy biztosabb legyen a virágzása, és a levelei is egészségesebben fejlődjenek.
Kétévente érdemes átültetni, jó vízáteresztő virágföldbe. Szaporítása dugványozással történik. Könnyen meggyökeresedik, a hajtás és a levéldugványok is alkalmasak erre. Mielőtt a földbe helyeznénk őket, mindig hagyjuk kiszáradni. Öntözni ritkán kell, és nem igényel takarófóliát.

Kártevői a gyapjas tetvek és az atkák. Olyan rovarirtó szert válasszunk, amit nem permetezni kell, hogy a leveleit ne csúfítsuk el vele.
Bonszai növényként is nagyon kedvelt. Az átültetéseknél mindig erősen vágjuk vissza a gyökereit, minden oldalhajtást szedjünk le róla, csak a tetejét hagyjuk meg. Így a törzse erősödik, és a koronát a nekünk tetsző módon alakíthatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kurkuma

A currypor aranysárga színét és citrusosan fűszeres ízét adó kurkuma az egyik legígéretesebb a gyógyhatású …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük