Kezdőlap » Látnivalók » Magyar ortodox templom

Magyar ortodox templom

Budapesten a magyar ortodox templom, a Nagyboldogasszony-templom, az V. kerületben található (Petőfi tér 2/b. sz.). Ez a legnagyobb ortodox templom. eredetileg görög és macedón-vlach templom. Magyar jellege egyrészt onnan ered, hogy a hozzá tartozó egyházközség 1931-ben hivatalosan felvette a „görög alapítású görögkeleti magyar egyházközség” elnevezést, másrészt onnan, hogy a templomban 1949-tő1, kánoni engedéllyel, túlnyomórészt magyar nyelven folynak a szertartások, míg a görög második szertartási nyelvként maradt mag.

A templom 179 görög és macedón-vlach család adakozásából épült; alapjait 1791-ben rakták le, majd 1801-ben szentelte fel Popovics (Papajannuszisz) Dénes budai püspök a Nagyboldogasszony (Szűz Mária) elhunyta ünnepének tiszteletére. Az eredetileg kéttornyú, keleti tájolású templomot Jung József építész tervezte, belsejében oszlopokkal megosztott háromhajós csarnokkal, mennyezetig érő három képsoros ikonosztázzal.

A középső hajó északi oldalán oszlopra támaszkodó, nyugati mintájú, magas szószék van, bizánci kétfejű sasból kialakított pulpitussal, déli oldalán pedig püspöki trón található. A fából készült aranyozott ikonosztáz, a szószék es a püspöki trón faragványait Joannovics v. Jankovich (Talidorosz) Miklós egri faszobrász készítette 1797-99-ben; az ikonosztáz képeit Anton Kuchelmeister bécsi mester festette enyhén barokkos felfogásban 1801 körül.

A templom előcsarnokában vörös-márvány keresztelőmedencét helyeztek el, amelynek fedője a II. világháború után készült az elveszett eredeti helyett. A templom homlokzatát Ybl Miklós tervei szerint 1872-74-ben átalakították. Ekkor kerültek a tornyokra a vörösrézsisakok. A nyugati főbejárat vörös márványból készült késő barokk stílusú oszlopos kapukerete a hazai ortodox templomépítészet hagyományait követi.

A déli oldalon szintén vörös márványból faragott copf keretezésű ajtó található. Ennek északi oldali megfelelőjét a II. világháború után befalazták. A templom északi és déli falának külső oldalába régi, túlnyomórészt görög feliratú sírkövek vannak beágyazva. Budapest 1945. évi ostroma alatta templom déli tornya elpusztult, s a templombelső is komoly károkat szenvedett, amelyeket mind ez ideig nem sikerült teljes mértékben helyrehozni. Így pl. az erősen megsérült ikonosztóz helyreállítása is 1949-ben félbe-maradt. Viszont teljesen indokolatlanul, ugyanakkor kerültek az előzőleg eredeti formában restaurált katedrálüveg ablakok helyébe oda nem illő, a templom stílusától végletesen elütő üvegfestmények.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük