Kezdőlap » Kert » Magfogás- gondoskodj a jövő évi termésről!

Magfogás- gondoskodj a jövő évi termésről!

Az ősz a betakarítás, a szüretelés ideje. A gondos kertész ilyenkor előrelátóan magokat gyűjt a jól bevált fajtákról, hogy a következő évben is élvezhesse a háztáji zöldségek semmihez sem fogható ízét.

Én minden évben hagyok egy fél sor petrezselymet ősszel a földben, hogy a következő évben magot foghassak róla. Tapasztalatom szerint, a házi petrezselyem mag sokkal jobban kel, mint a boltban vásárolt. A virágzás után meg kell várni, míg a magok kiszáradnak és azután le kell szedni a szárról és papírzacskóban, száraz helyen, vagy befőttes üvegben is tárolható.

Saláta magot is szoktam fogni, a felmagzott salátákról száradás után a magot begyűjtöm.
Hasonló módon fogható mag a retekből, és hagymából is.

Már gyermekkoromban azt tanultam édesapámtól, hogy az első uborka, s a tökfélékből is az első mindig a magnak való, azt nem fogyasztjuk el, hanem hagyjuk, hogy teljesen beérjen, és később a magokat kiszedjük belőle, majd kiszárítjuk.

Teljesen érett paprikából is szedhető mag, bár itt fennáll az összeporzás veszélye.

Ez a paradicsomnál nem fordul elő. Itt is csak teljesen érett, egészséges bogyóból fogjunk magot. A paradicsom magját kocsonyás réteg védi, amit mosással el kell távolítani. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy 1 napig vízzel felöntve egy üvegben, vagy pohárban tartjuk a magot. Ekkor beindul az erjedés, és a folyamat során feloldódik a magot borító kocsonyás anyag. Ezután a magokat megszárítjuk.

Mindig csak a teljesen száraz magokat tesszük el. Száraz, hűvös és sötét helyen tartsuk a magokat, így sokáig megőrzik csírázó képességüket. Az eltevéskor mindig feliratozzuk a magokat, és írjuk rá a csomagolásra a magfogás évét is.

Sikeres magfogást, jó kertészkedést kívánok!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük