Kezdőlap » Divat és szépség » Magassarkú cipellők

Magassarkú cipellők

Vannak nők, akik megszállottan gyűjtik a cipőket, és főleg a magassarkú lábbelikért vannak megőrülve. Ők önként és dalolva hordják nap mint, de biztos nem azért, mert egészséges viselet, hanem mert nőiessé tesz és nyújtja a lábakat.

Ellenben számos betegség összefüggésbe hozható a túl magas sarkú cipők viselésével, a hátfájás és különböző ízületi betegségek csak kettő a sok közül. Egészségügyi szempontból maximum 5 centiméter a még megengedett, az ortopéd szakorvosok az ennél magasabbat már az egészségre károsnak tekintik. Minden lépésnél a testsúlyunk 1-1,5-szeresen nehezedik a talpunkra, ami lapos talpú cipő esetében egyenletesen eloszlik a talp teljes felületén. Magassarkúban viszont a teljes nyomást a lábujjaknak kell elviselnie.

Milyen elváltozásokat eredményezhet, ha folyamatosan magassarkút viselünk?

Sérülhet az Achilles in, feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. A nagy lábujjon csontkinövés, vagyis bütyök jelenthet meg, de kalapácsujj is kialakulhat. A lábfej középső részének állandó jellegű fájdalma léphet fel, ízületi gyulladás alakulhat ki. A magas sarkokon járás torziót okoz a térdben, azok befelé fordulnak, ami a porckopást is felgyorsítja. Viselése során megváltozik a természetes testtartás, hiszen ahhoz, hogy ne bukjunk benne orra, komoly erőfeszítéseket tesz a testünk. Ez hosszútávon gerincbántalmakhoz, hátfájáshoz vezethet.

Hogyan előzhetjük meg ezeket? Ha a magassarkút csak a különleges alkalmakra tartogatjuk, a mindennapokban jobb, ha lapos talpú lábbeliket hordunk. Magassarkút csak délután vásároljunk, mert akkortájt a „legnagyobb” a lábunk, szóval az akkor vett cipő a nap bármely szakaszában jó lehet, és nem fog szorítani. Ha munkánk miatt nem tudjuk elkerülni, hogy magassarkút viseljünk, akkor, ha tehetjük, legyen nálunk váltó cipő, hogy napközben cserélgethessük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük