Kezdőlap » Betegségek » Magas vérnyomás: mit tehetünk a csökkentéséért?

Magas vérnyomás: mit tehetünk a csökkentéséért?

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomásmérés során az értékek 140/90 mmHg-ig, vagy afölé emelkednek. Legtöbbször a betegség pontos okát nehéz meghatározni. Az érintettek körülbelül 10%-ánál okozza betegség, vagy gyógyszeres kezelés.
A magas vérnyomást az érintettek gyakran évekig nem veszik észre, mivel először alig, vagy egyáltalán nem okoz panaszokat. Azonban minél tovább áll fenn, annál nagyobb az esélye a szív, érrendszer, agy vagy vesék károsodásának, és akár szívinfarktus vagy szélütés is kialakulhat. A magas vérnyomás ezért mihamarabbi kezelésre szorul, így a szervi károsodás elkerülhető. A gyakori orvosi ellenőrzéssel kiküszöbölhetjük, hogy a betegség akár évekig észrevétlen maradjon, és súlyos következményekhez vezessen.
A magas vérnyomással küszködő betegek számára fontos odafigyelni a táplálkozásukra: ez pozitívan befolyásolhatja a vérnyomásértékeket. Az enyhétől akár a középsúlyos esetekig elérhető, hogy bizonyos körülmények között a betegeknek egyáltalán ne legyen szüksége gyógyszeres kezelésre. Figyeljünk a kiegyensúlyozott, zsírszegény táplálkozásra, a só használatának mérséklésére. Fontos a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztás, a szervezet számára szükséges rostok, vitaminok, ásványi anyagok (például kálium, magnézium, kalcium), és telítetlen zsírsavak bevitele a táplálkozással. Enyhébb esetben a mérsékelt intenzitású, odafigyeléssel végzett testmozgás, sport is segíthet a magas vérnyomás csökkentésében hosszabb távon. A túlsúly csökkentése is pozitív hatást fejt ki a vérnyomásértékekre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük