Kezdőlap » Betegségek » Magas láz kisgyermekeknél

Magas láz kisgyermekeknél

Súlyosabb betegségek esetén a szervezet legtöbbször magas lázzal jelez. Piciny gyermekeknél viszont még az enyhe lefolyású betegségek is képesek hirtelen heveny, magas lázat eredményezni.
Akár egy kisebb nátha, a torok enyhébb gyulladása is járhat náluk ezzel, sőt sokaknál a nátha kezdetekor a testhőmérséklet a 40 fokot is elérheti.

Fontos, hogy 38.5 fokos láz esetén máris elkezdje a szülő a láz csillapítását még akkor is, ha az orvost értesítette és várja az érkezését. Lázcsillapító gyógyszerek mindig legyenek otthon. Ezek megfelelő használatáról a mellékelt betegtájékoztatók kimerítő utasítást adnak, betartásuk igen fontos. A szülő ijedtében és jó szándékában akár az előírt mennyiségnél többet is beadhat, figyelni fontos ennek elkerülését.

A gyógyszerek használatán kívül egyéb “fizikai” módon is enyhíthető a magas láz. Ilyen a hideg vizes borogatás a végtagokra, a homlokra, sőt akár az egész test hideg vizes lepedőbe való betekerése. Utóbbi esetben a lepedőt szinte rögtön le kell venni, hisz a testhő távozását akadályozza, amennyiben a gyermeken hagyják.
A lázas gyermek nehezen tűri mindezt, hisz reszketve fázik. Kíméletesen, mégis határozottan alkalmazza a szülő a hideg borogatást, illetve bármely bevált lázcsillapító módot.

Magas láz esetén elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, hisz csak így állapítható meg, hogy mi áll a láz mögött.
Ugyanakkor a láztalanság nem zárja ki a komolyabb betegség jelenlétét, így ha a gyermek betegnek néz ki, hirtelen megváltozik a viselkedése, magatartása a szülő forduljon orvoshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük