Kezdőlap » Látnivalók » Ludovika Akadémia

Ludovika Akadémia

A Ludovika Akadémia, Ludoviceurn, a magyar hivatásos tisztképzés egykori főiskolája Budapest VIII. kerületében van (Ludovika tér). Az 1790. évi országgyűlés bizottságot jelölt ki egy felállítandó magyar tisztképző iskola tervezetének kidolgozására. A Magyar Hadi Akadémia megvalósítását az 1808:7. törvénycikk rendelte el.

A szervezendő intézet javára I. Ferenc felesége, Mária Ludovika felajánlotta 50 000 forint koronázási ajándékát, ezért a magyar nemzet a királyné iránti tiszteletéből az intézetet Ludovikának nevezte cl. (A királynőn kívül Ambrus főherceg, József nádor, Albert szász herceg, Jekelfalussy József, gróf Illésházy István, gróf Batthyány Károly, Marcibányi István, padányi gróf Buttler János, a vármegyék és városok járultak hozzá adományaikkal az intézet létrehozásához).

A telket báró Orczy igen csekély összegért engedte át az országnak, de ehhez még Pest város és a Festetich család is adott területeket. 1820-ban kezdték Ludovika Akadémia építését. Az alapkövet 1830. június 28-án József nádor tette le. Az épület tervét Pollack Mihály készítette. A palota 1839-ben elkészült. Az 1848-49-es szabadságharc alatt Mészáros Lázár hadügyminiszter, mint Magyar Hadifőtanodát szándékozta megnyitni, de ebben Windischgratz budai bevonulása megakadályozta. Csak 1872. november 1-jén nyitották meg Magyar Királyi Honvédségi Ludovika Akadémia néven.

Első parancsnoka Móricz Sándor ezredes volt. Főiskolává az 1897:23. törvénycikkel alakult. Olyan ifjakat vettek fel, akik érettségi bizonyítvánnyal rendelkeztek, vagy valamely reáliskolai nevelőintézetet elvégeztek. Négy évfolyama volt. A sikeres elvégzése után a felavatottak hadnagyként kerültek a honvédséghez. Az intézetet 1944 végén Kőszegre, majd Németországba telepítették át.
Ez a Ludovika Akadémia megszűntét is jelentette. Az épültben 1945-1958 között a Kossuth Akadémia működött. Jelenleg a Természettudományi Múzeum.

Az épület klasszicista stílusú, kétemeletes, 3-5-7-5-3 ablaktengelyes, középső és oldalrizalitokkal. Középrizalitja 6 pillérrel, oromzattal és kerek ablakokkal képzett. Főkapuja mellett két hadijelvényes medaillon látható. Előcsarnoka nyolcszögű pillérekkel osztott. Volt kápolnáját Uhr Ferenc híres magyar embereket ábrázoló domborművei díszítik (1836-37). A Pollack Mihály tervezte épületet Kauser József átalakította és megtoldotta (1880).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük