Kezdőlap » Látnivalók » Louvre

Louvre

Az eredetileg erődként, majd rezidenciaként működő párizsi Louvre rendelkezik a világ legkiválóbb műkincsgyűjteményével.
A Louvre-hoz tartozik két kert is. A Tuileriák kertje a legnagyobb és legrégebbi park Párizsban. A Carrousel ennek a meghosszabbítása. A kettő együtt 26 hektárt tesz ki.

A Louvre főbejárata a piramis, melyet a kínai Ming Pei tervezett. Az alumíniumszerkezet 673 rombusz és háromszög alakú üveglapot fog közre. Mellette még kettő kisebb piramis is áll, amivel a gízai piramisokat idézték meg.
A gyűjtemény nyolc tematikus kiállításon mutatják be. Legrégebbi az antik osztály, ahol Hammurápi törvényi is láthatóak.

Itt található festmények mind a legnépszerűbb művészek keze munkái. Vannak itt Jean Fouquet, Giotto, Botticelli, Raffaello, Tiziano, Caravaggio, Rubens, Rembrandt, Dürer, Goya és Velázquez festmények is, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Talán a Mona Lisa az összes közül a legnépszerűbb és miatta zarándokol el ide sok műkedvelő. Leonardo da Vinci halála utána I. Ferenc vette meg a képet. Először a királyi gyűjtemény tagja volt, csak később került át a Louvre-ba. Olyan is volt, hogy Napóleon hálószobájában mosolygott a firenzei asszony. 1911-ben ellopták és csak két év múlva került vissza ide.

Az Államok Termében van kiállítva egy páncélozott üveg mögött. Mérete sokak számára csalódás lehet, ugyanis csak 77*53 centi.
Dan Brown regénye szolgált alapjául a Da Vinci-kódnak, ami a Louvre falai között játszódik.
A Louvre mellett más világ számára is jelentős múzeum még a Madame Tussaud Panoptikum, a Szentpétervári Ermitázs és a Vatikánban található múzeumok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük