Kezdőlap » Növények » Lóhere

Lóhere

Az emberiség az őskor óta takarmányként termeszti a lóherét. Számos vallás szimbólumává vált mezőgazdasági szerepe miatt. Tisztelték a görögök, rómaiak és a kelták is. Szentháromság szimbólumát látták benne az őskeresztények. A középkor embere úgy vélte, hogy a boszorkányok praktikái ellen nyújt védelmet a lóhere.

A kínaiak viszont már gyógynövényként használták, köptetőként ajánlották a növény virágát. Volt olyan kultúra, ahol szempanaszokra, köhögésre, bőr problémákra, gyulladásra ajánlották. Körülbelül száz éve felmerült, hogy a rák gyógyításában is alkalmazható. Amerikai kutatók hosszan vizsgálták a lóherét, és ki is mutatták tumor ellenes hatását. A kutatások azonban még csak előzetes vizsgátoknak tekinthetők, így még nem elfogadott, hogy a lóhere rák ellenes gyógynövény.

Napjainkban külsőleg a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére javasolják, belsőleg pedig köhögésre, emésztésserkentésre ajánlják.
Vizsgálatok szerint a lóhere a női hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló hatást fejt ki, így segíthet a menopauzális szimptómák csökkentésében. Aki ösztrogénkészítményt szed, feltétlenül beszélje meg orvosával a növény használatát.
Kellemes italt kapunk, ha 2-3 teáskanálnyi szárított lóherevirágot megfőzünk egy csésze forró vízben. Ebből a főzetből naponta legfeljebb 3 csészével fogyasszunk.

Két éves kor alatti gyermeknek ne adjunk gyógyszermennyiségnyi lóherekészítményt. Ilyen mennyiségben felnőttek is csak orvosukkal egyeztetve fogyasszanak. Enyhe mellékhatás esetén is (hasmenés, gyomorpanasz) csökkentsük, vagy hagyjuk abba a növény alaklámázását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük