Kezdőlap » Látnivalók » Loch Ness

Loch Ness

Nessie létezése máig nem bizonyított, de a turisták ma is előszeretettel keresik fel a skóciai tavat, hátha sikerül lefotózniuk.
Loch Ness vízkészlete nagyobb mint Wales és Anglia összes tavának a tömege. Átlagos mélysége 132 méter, legmélyebb pontja 240 méter. A víz soha nem fagy be, de egész évben hideg, ugyanis 4-12 fok között mozog. A mederben található tufa miatt a víz nagyon sötét. A tóban él a sarkvidéki szemling, mely rendkívül ritka.

A szörnyről szóló legrégebbi beszámolók a VI. századból származnak. Szent Columba állítólag egy embert pillantott meg a vízben, akit sárkány üldözött. Felmutatott egy keresztet, mire az állat kereket oldott. A másik legenda úgy szól, hogy egy szörny által megölt embert támasztott fel a szent.

Sok-sok év csend következett, senki nem tett említést Nessie-ről. 1933-ban épült fel a közelben egy autósztráda és a turisták elkezdtek egy hatalmas szörnyről beszélni. A sajtó felfigyelt a sztorira és egyre több ember zarándokolt ide, hogy lássa a szörnyet. Természetesen, azóta is csak rossz minőségű felvételeken vélik sokan felfedezni Nessie-t, amik egytől-egyig manipulációk, ugyanis a mai napig nem sikerült bizonyítani létezését.

Egy elmélet szerint a tóban egy pleiosaurus nevű nagyméretű hüllő élhet. Azonban ez lehetetlen, hiszen a jégkorszakban a tó befagyott, így egy őshüllő sem maradhatott volna életben. Arra is gondoltak már, hogy egy eddig ismeretlen faj lakik a vízben. A többség azonban pusztán az emberi képzelet szüleményének tartja.

A tó partján áll Urquhart vára. A XIII. században keletkezett erődöt a XVII. században felrobbantották. De ettől még a romokat érdemes felkeresni és innen körbenézni és várni, hogy talán felbukkan a szörnyeteg.
Foyers települését is keressük fel, ha arra járunk. Található itt két vízesés. A tó vízszintje szabályozható, így akadályozzák meg az árvizeket. Skóciai utazásunk alatt látogassunk el Edinburgh-ba is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük