Kezdőlap » Betegségek » Little-kór

Little-kór

Ennek a betegségnek sajnos semmi köze nincsen a meséből jól ismert kisegérhez, viszont gyermekeket érinti. A kór maga egy gyűjtőfogalom, mely az agyi gyermekbénulásokat foglalja magába. A kór neve egy angol sebésztől ered, nevezetesen john Little-től, aki a 19. század elején született és majdnem a század végén halt meg. A betegséget a tünetei miatt görcsbetegségnek is nevezik. A legtöbb ilyen jellegű páciens Németországban él ,számuk meghaladja majdnem az 50.000 főt. A betegség korai gyermekkorban szerzett agykárosodás, amely főleg születéskor elszenvedett hosszabb idejű oxigénhiány eredménye. Azonban ez az okoknak csak egy fajtája. Kialakulhat még agyvelőgyulladásban, agyhártyagyulladásban, szerencsére ezek az okok nagyon elenyészőek.

Tünetei a gyermek által produkált rendellenes testartás, hanyatt fekvés, magasra tartott karok, nagyobb izomfeszülések főleg víz hatására fürdés közben, túlzott fokú nyálfolyás stb. Minél korábban állítják fel a diagnózist, annál eredményesebb a kezelés. Szakorvosok ( ortopédorvos, ideggyógyász, gyógytornász ) közös munkájának eredményére gyors javulás érhető el illetve csak kisebb károsodás következik be. A betegség teljes kifejlődésekor görcsös bénulás következik be az egész testen.

Felléphetnek beszéd-és érzékzavarok. Intelligencia szint egyes esetekben normál állapotú marad más esetekben az intelligencia teljes hanyatlásnak indul. Ebben az esetben gyengeelméjűség további fázisai tapasztalhatóak. Nem elég csak az orvosokra hagyatkozni ,az ilyen betegeknél a szülők illetve a nevelőszülők fokozott odafigyelése és ápolása szükséges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük