Kezdőlap » Növények » Lestyán

Lestyán

A lestyán erős zamatú fűszernövény. A kertben sok évig él, de egyéves növényként tarthatjuk virágcserépben is. Magyarországon főleg a hegyvidék falusi kertjeinek növénye. A növény egyike legősibb kultúrnövényeinknek, Dél-Európában és Délnyugat-Ázsiában honos. Európa élőhelye valószínűleg az itáliai Liguria tartományban található, ahonnan az Alpokon túlra szerzetesek révén már a korai középkorban eljutott, és a kolostorkertek növényévé vált.
Korábban a lestyán neve “panakes” illetve “panax” volt, e szavak jelentése: mindent gyógyító. Hasi és nyakfájdalmak ellenszereként használták, enyhíti a puffadást és vizelethajó hatású. Régebben a növény gyökereit használták fel gyógyszerek készítéséhez, leveleit pedig konyhai fűszerként hasznosították. A lestyán ma is kedvelt ételízesítő.
Akadnak emberek, akik a lestyán sajátos ízénél és illatánál jobbat el sem tudnak képzelni, ugyanakkor mások a növény
fűszerként való felhasználását leképzelhetetlennek tartják. Íze a zellerére emlékeztet. A lestyán a konyhai felhasználáskor
célszerű minden esetben körültekintéssel járni, ugyanis mér egy kis levél- vagy gyökérdarab használata is csodát tehet, nagy mennyiségben adagolva azonban elronthatja az egész ételt. Rendkívül jól használható levesek, egytálételek, szószok, rizs és raguk készítéséhez, azokkal együtt főzhető.
Mivel ajánlatos a lestyánt a főzéshez takarékosan használni, ezért az átlagos igényeket két vagy három tő kielégíti. Ha edényben neveljük a növényt, késő ősszel váljunk meg tőle, mert ekkora már fűszerként nem lehet felhasználni.
A még meglévő leveleket megszáríthatjuk, bár ezáltal az aroma egy része elvész. A fűszerként szintén felhasználható gyökereket hűtőben tárolva sokáig eltarthatjuk.
A kertben nevelt növény évelő, és bár ősszel elfonnyad, tavasszal újra kihajt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük