Kezdőlap » Növények » Lepkeszeg

Lepkeszeg

A lepkeszeg az a gyógynövény, amit háborúban fegyverként használtak. Jeruzsálem ostrománál a római csapatok, i. sz. 60 körül a városfalait akarták megmászni. Ilyen támadás ellen a védők forró vizet szoktak önteni a támadókra, Jeruzsálem védői azonban a lepkeszeggel még csúszósabbá tett olajat öntöttek a rómaiakra.

A növényt magát már az ókoriak is használták gyógynövényként, később azonban feledésbe merült.
A rómaiak és egyiptomiak „görög szénának hívták a lepkeszeget. Az ókori görögök az állatok takarmányát javították vele. Megfigyelték, hogy a lovak és marhák megeszik a növényt, amikor betegek, és azt is tudták, hogy a növény magja nyálkás mézgát tartalmaz, ami vízzel elkeverve zselatinszerű lesz. Kenőcs formájában tályogot, sebeket kezeltek vele. Belsőleg bélpanaszokra, lázra ajánlották. Szintén lázra javasolták, valamint epehólyagra, izomfájásra sérvre, sőt impotenciát is kezeltek vele a régi kínaiak. Mielőtt a curry alkotórésze lett volna a lepkeszeg Indiában, ízületi gyulladásra, emésztőszervi panaszokra használták, az anyák pedig a magját ették, hogy tejhozamuk bővebb legyen.

A lepkeszeg számos jótéteményét kihasználhatjuk, ha teát készítünk belőle úgy, hogy egy csészényi vízben két teáskanálnyi összetört magot 10 percig áztatunk. Kesernyés ízét javítsuk mézzel, cukorral, vagy adhatunk hozzá borsmentát, ánizst. Naponta legfeljebb 3 csészével igyunk. Nagyobb mennyiség fogyasztását beszéljük meg orvosunkkal!

Egyszerűen termeszthető, akár a bab. Magjait napos helyre ültessük. Pár nap alatt kicsírázik, 3 hét múlva pedig már virágzik, a magok pedig körülbelül újabb 3 hét elteltével érnek be. A begyűjtött magokat miután kifejtettük, napon szárítsuk meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük