Kezdőlap » Betegségek » Lépfene avagy az anthrax

Lépfene avagy az anthrax

Bejelentésköteles, a marháról, a sertésről, a birkáról és a lóról az emberre átterjedni képes betegség. A fertőzés kórokozói pálca formájú baktériumok. Dél-Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában az említett állatok körében ez a betegség igen elterjedt. A beteg állatok vagy ezeknek termékei által a bőr sérülésein keresztül a betegség az emberre is átterjedhet . A legtöbb esetben bőranthrax alakul ki, amelynél a bőrön is pirosas pustulák és kiütések alakulnak ki.

Ezekből nagyobb gócok is kialakulhatnak, az ún. lépfenés karbunkulusok, amelyek később fekélyesen szétesnek, de feltűnően fájdalommentesek. Emellett a bőrbetegség mellet a fertőzés pl. a tüdőt és a belet is megtámadhatják. Ezek lefolyási formái életveszélyesek lehetnek. Ezért kell fokozottan ügyelnünk arra, hogy kitől és milyen minőségű húskészítményeket vásárolunk. Amennyiben a megvásárolt hús szaga valamilyen ismeretlen szagot áraszt vagy furcsa , adott részhez képest eltérő színt vélünk felfedezni, akkor ne fogyasszunk a húsból inkább juttassuk el valamelyik bevizsgáló szervhez.

Sajnos napjainkban ismét felütötte a fejét ez a betegség, de gyors reakcióval és antibiotikumos kezeléssel csökkenthető a szövődmények lehetősége. Terjedésének nagyban kedvez a mocsaras , vizes terület, ahol több állat fordul meg így megfertőzve egymást. Erre a betegségre fogékony állatokat kötelező ellátni védőoltással. A betegség henteseknél, állatorvosoknál, gazdálkodóknál foglalkozási betegségnek számít. Főleg a keleti országok jelentenek veszélyt, mivel a legtöbb kétes eredetű húskészítmény onnan származik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük