Kezdőlap » Betegségek » Lepedékes nyelv

Lepedékes nyelv

A nyelv hátsó harmad majd nem az összes embernél tartósan ártalmatlan lepedékkel fedett. Az elszarusodott és meghosszabbodott ízlelőbimbók oly barázdás talajt képeznek, amelyek között az apró étel maradékok megragadnak és olyan baktériumok valamint gombafonalak telepednek le,amelyek miatt ezen a helyen egy szürkésfehér réteg képződik.

Emésztési zavaroknál ,a gyomor abnormális erjedési folyamatai stb. miatt ez a lepedék gyakran rossz szagú kellemetlen szájízt kölcsönöz és étvágytalansággal jár együtt. A száj és a garat területén illetve a tüdőben fellépő lázzal járó betegségek, valamint az erős dohányzás is oka lehet a nyelv lepedékességének. Magas láz , súlyos betegségek és kevés folyadékbevitel során a nyelv szárazzá felülete pedig kérgessé válik. Kezelésénél a lapbetegség gyógyítása áll az első helyen. Ezenkívül pl. kamillakivonatos langyos vízzel való szájöblögetés is segíthet.

Kialakulhat erős , szándékos méregtelenítés során, mely pár napon belül elmúlik ezzel jelezve a szervezet méregtelenedését. Előjele lehet még a nagymértékben legyengült immunrendszernek is. Candida fertőzés esetén is kialakulhat, de ezeket bélflóra helyreállításával orvosi beavatkozás nélkül is helyre lehet hozni. Lepedékre hajlamosító tényező lehet még a kialakuló cukorbetegség. Jelezhet még leukémiát is. A lepedékben megtelepedő baktériumok eltávolításának sokféle módja van, ilyen például az olajos öblögetés, antibakteriális szájvíz vagy fogkrém használata illetve fogselyem. Ha lehetőségünk van rá,akkor mindenképpen használjunk nyelvkaparós fogkefét, mellyel naponta el tudjuk távolítani a lepedéket. Fontos azt megjegyezni, öblögetés vagy gargalizálás során a folyadékot ne nyeljük le illetve kiköpés után a mosdókagylót fertőtlenítsük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük