Kezdőlap » Egészséges életmód » Lehetséges-e egészségesen élni éjszakai munka mellett

Lehetséges-e egészségesen élni éjszakai munka mellett

Ma már szinte minden munkaterületen dolgoznak éjszakai is az emberek, hiszen a munka, avagy a munkaadó megköveteli az éjjeli ügyeletet illetve munkát.
Lehet, sokan nem is gondolják át, hogy mit vállalnak azzal, ha éjjel is dolgoznak, persze sokaknak nincs más választásuk és belevágnak, megpróbálják, majd lassan megszokják az éjjeli műszakot, viszont az idő haladtával egyre több probléma kerül napvilágra az egészségüket illetően, melyet mindig másnak tudnak be, holott minden baj az éjjeli munkavállalásra vezethető vissza.
Egyik egészségügyi probléma, mely kétszer gyakrabban előfordul a késő éjjel fennmaradóknál, akik munkával töltik az éjszakát alvás helyett, nem más, mint a diabétesz, de ez mellet sok más betegség is kialakulhat. Ez tulajdonképpen azért van így, mert ha figyelmen kívül hagyjuk a biológiai óránkat és az alvásidőket korlátozzuk, akkor az csökkenti a nyugalmi anyagcserét és megnövekedett cukorszintet eredményez, illetve más egészségügyi probléma táptalaja lehet.
Ajánlatos tehát, első lépésként felismerni azt a tényt, hogy ha éjszaka kénytelen valaki dolgozni, mindenképpen jobban oda kell figyelnie az étkezésre, naponta nem árt sportolni egy keveset, ki-ki maga döntse el, hogy sétál-e vagy kocog, illetve amikor eljön az alvás ideje, lehetőleg 7-9 órát aludni kell.
Amennyiben egy kicsit odafigyelünk az egészséges életmódunkra, amellett, hogy kénytelenek vagyunk éjszaka is dolgozni, sokat tehetünk egészségünk érdekében és könnyebben kivédhetjük a diabéteszt, depressziót és egyéb betegségeket is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük