Kezdőlap » Betegségek » Légyölő galóca mérgezés

Légyölő galóca mérgezés

Bár külsőre nagyon szép, a mesék egyik kedvelt gomba figurája, de közismerten mérgező , azonban csak ritkán súlyos mérgezést okozó gomba a légyölő galóca. Ennek a gombafajtának az érdekessége, hogy benne vidékenként különböző mértékben fejlődik a méreganyag.Ebből a legtöbb a feltűnő színű kalapbőrben található.

A légyölő galóca méreganyagai a következők : iboténsav, muszcimol, muszkarin, muszkazon és muszkaridin,ezek az idegrendszerre hatnak. Annak ellenére, hogy mérgező egyes északi országokban a kalap bőr lehúzása után ecetes sós vízben kifőzve fogyasztják is. A gomba elfogyasztása elsősorban a gyermekek, illetve a legyengült, vagy idős emberek számára veszélyes. Egy egészséges ember számára a becsült halálos adag kb. 15 kalap. A mai orvosi ellátás mellett azonban a halálos mérgezés esélye nagyon kicsi.

Általában a mérgezés, szinte a legtöbb esetben néhány óra alatt komplikációk nélkül teljesen lezajlik. A gomba elfogyasztása után a mérgezés tünetei kb. 1/2 – 3 órával jelentkezek. Ezek a tünetek a következők, hallucinációk, álmosság, szédülés, fél álomszerű, részeg állapot, gyomor- és bélpanaszok, nyáladzás, izzadás, könnyezés, azonban nagyobb adag elfogyasztása esetén delírium is előfordulhat. A légyölő galóca nem tartalmaz májkárosító amatoxinokat vagy phallotoxinokat, ezért halálos mérgezés rendkívül ritka. A többi gombával alig téveszthető össze a barnás változata legfeljebb a piruló galócához hasonlít. Ezt a gombafajtát régen légyölő anyagnak használták, papírra kenték, innen ered a neve is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük