Kezdőlap » Látnivalók » Legfontosabb műemlékek Athénban: Parthenón és az Erechtheion

Legfontosabb műemlékek Athénban: Parthenón és az Erechtheion

Ha Athénban járnak, okvetlenül tekintsék meg a Parthenónt és az Erechtheiont. Ez a két csodás látnivaló szemet gyönyörködtető ókori épületekből áll és vétek lenne kihagyni, főleg azoknak, akik amúgy is odavannak az ókor felbecsülhetetlen értékeiért.

A Parthenón: A szikla legmagasabb pontján emelték i.e. 440-ben. Az alaprajz hossza meghaladja a templomét, ez volt annak a korábban itt álló templomnak az alaprajza, melyet a perzsák leromboltak.
Érdekes, hogy a Parthenón alapja nem vízszintes, hanem enyhén domború és ezáltal az oszlopcsoport karcsúbbnak tűnik. Az oszlopok hosszanti tengelyét enyhén befelé döntötték, hogy így az épület zömökebbnek tűnjön, valamint hogy ne keltse azt a látszatot, hogy az oszlopok üresen, az ég felé merednek. Az oszloptörzsek közepét enyhén kidomborították, hogy ne tűnjenek középen elfojtottnak, a sarki oszlopokat, melyek abból adódóan, hogy külön állnak vékonyabbnak tűnnek, enyhén szélesebb átmérővel faragták ki.

Erechtheion: A Parthenón felé igyekezve a baloldalon tűnik fel. Először a híres kariatidákkal, nőalakos oszlopokkal szegélyezett szentély válik láthatóvá. A levegő szennyezettsége miatt öntőformákkal helyettesítették őket. Az eredeti darabokat az Akropolisz múzeumban lehet megtekinteni, ma már csak öt leányzó látható, mivel a hatodikat Lord Elgin vitte magával Londonba. A görögök az Erechtheiont tekintették az Akropolisz legszentebb helyének. Athénénak, a város védőszentjének és Poszeidónnak, a tenger istenének szentelték, akik eléggé nehezen fértek meg egymással, mivel állandóan veszekedtek.

A legfontosabb műemlékek közül ezt a kettőt lehetne kiemelni talán az okvetlenül látni kell kategóriába, hiszen azon kívül, hogy megszámlálhatatlan jó fényképet lehet készíteni még most is átjárja az embert a görögök ókori tudásának szelleme.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük